tirsdag den 31. maj 2011

Jeg er forelsket!

Nu er min Harmoni færdig - i hvert fald færdig nok til at komme med på udstilling på Quiltefestival i Aulby på torsdag og fredag. Det bliver så sjovt at se flere "ens" tæpper hænge ved siden af hinanden!

Jeg har quiltet, quiltet, quiltet og "lukkekantet" de sidste dage og nu er det slut. Senere idag skal jeg "et smut" omkring fyn for at aflevere den... Resten af quiltningen - nemlig doodeling eller lignende i tekst- og applikationsblokkene må komme senere - selv jeg har kun 24 timer i døgnet.

Maria

mandag den 30. maj 2011

Pause Poul!

Lige om lidt skal jeg have en dejlig lang og velfortjent pause... fra min quilt. Havde planlagt, at den skulle afholdes i solen, men nu er det forsvundet bag et lag skyer. Frækt syntes jeg!


Heldigvis har jeg lidt ny lekture at fordybe mig i og jeg glæder mig rigtig meget! De to bøger Sarah Fielke og Kathy Doughty har skrevet sammen er jeg vild med, så nu er det spændende at se, hvad Sarah har fundet på selv. Selv om det er flere timer siden bogen kom ud af pakken, har jeg end ikke kigget på bagsiden af den endnu! Men om "lige lidt blå og så lige lidt lilla quiltekruseduller", tilberedning af frokost og dumpen ned i sofa er det tid!

Maria

søndag den 29. maj 2011

Krusedulle-dulle!

Ja, det er så mig!!! Quiltekrusedulle!


Maria

fredag den 27. maj 2011

Morgen parade!

Klar, parat, quilt!

Maria

torsdag den 26. maj 2011

Hvor mange bolde...

... er for mange bolde??? Ja, hvis det handler om at jonglere, så er 3 bolde det højeste jeg kan holde i luften i 3-4 sekunder. Men hvad så med quilts??? Lige nu har jeg gang i 5 - hvor af de 4 altså gerne skal være færdige inden ret længe. Jeg er noget spændt på, om/hvor mange jeg "taber" på gulvet!

Her er kanter til en af dem.

Engang først på året, tænkte jeg, at jeg i 2011 ville sy en quilt pr (ikke om) måned - så altså 12 stykker. Noget optimistisk, men sådan er jeg jo. Nu ender det måske alligevel med, at det kommer til at passe. Indtil nu er det blevet til 6 quilts og så en del quiltning af ex. Japantæpper. Men på den anden side set, så har jeg planer om, at jeg efter sommer (måske først efter DPF Træf i august) skal applikere i hånden til den helt store guldmedalje og det giber i hvert fald ingen færdige quilts! Men et er sikkert, så længe jeg sidder her kommer jeg ingen vegne!

Maria

mandag den 23. maj 2011

Doven forberedelse!

Alt stof til den "lidt lime quilt" er skåret og en syplan er lavet. Her kommer det dovne ind - jeg har givet alle stofbunker numre og derefter skrevet numre på en EQ oversigt af quilten. Ikke noget med at sætte alle lapper op på designvæg, flytte rundt, beslutte mig, sy, lette mig, sy, lette mig...


Nej, men denne plan kan jeg bare sætte mig tilrette, putte en god bog i mine ører og sy! Skønt!

Maria

Øget bagside - tutorial.

Jeg syntes ofte, det er svært at finde den helt perfekte bagside - specielt hvis den skal være i ekstra bredde. Der er jo altid den mulighed, at sy bagsiden af flere forskellige stoffer og det giver ofte en super fed effekt, men ind imellem vil jeg helst have en bagside der er rolig og nydelig. Og så er muligheden at øge stoffet i bredden, hvor mønstrene tilpasses hinanden godt. Det eneste der kræver er lidt tid og to stykker stof i (quiltens højde + 30 cm) x fuld stofbredde.

Jeg viser her et lille sjovt værktøj - en 5-in-1 Sliding Gauge fra Clover - som er super godt at have ved hånden til dette (og mange andre sjove formål), men det kan også sagtens gøres uden.

Denne dins kan indstilles ganske som en skydelære - bare til stof - og derved gøre det nemt at bukke ægkanten/sømrummet om med samme bredde hele vejen ned langs stoffet.


Jeg har indstillet dimsen, så afstanden mellem den mørkgrønne og lysegrønne kant har sammen nål som mit ønskede sømrum. Så har jeg bukket kanten rigeligt om... 


... og kan simpelthen skubbe dimsen og stoffet ud til kanten indtil det passer perfekt. Folden skal så presses med et godt varmt strygejern.


Når det er gjort på hele det ene bagsidestykke, skal det lægges ovenpå det tilsvarende stofstykke. Det er vigtigt at stoffet vender samme vej, for ellers vil mønsteret ikke komme til at passe sammen.

Find et sted på stoffolden hvor mønsteret passer perfekt med mønsteret på det andet stykke stof. Det er vigtigt, at være opmærksom på, at stofferne ikke må forskydes ret meget i forhold til hinanden, da bagsidestoffet så risikere at blive for kort. Ved meget stormønstret stof (som Kaffe Fassett) kan det være nødvendigt, at stofstykkerne er ekstra lange for at det kan passe sammen.


Sæt en knappenål i, så den holder alle tre lag sammen.


Fortsæt på hele stykket - og alle steder skal mønstret på stoffet passe perfekt sammen!


For at stykkerne kan syes sammen, skal ombukket åbnes, men samtidig må stoffet ikke forskyde sig spor. Jeg gør derfor det, at jeg sætter en knappenål i på tværs af folden. Den skal gå gennem kanten af folden og derefter ned i det nederste stykke stof og op igen.


Nu sidder stofferne ret præcist sammen og folden kan åbnes.


Tag et mindre stykke af gangen og sy stykkerne sammen lige i pressefolden. Skær sømrummet til, fingerpres (!!!) sømmen fra bagsiden og pres den derefter fra forsiden. Nu skal det gerne se sådan ud!


Det bliver ikke perfekt, men det ligner da noget.


Også sømrummen skal gerne passe sammen i mønsteret!

Jeg syntes, det er nemmest at gøre med et stof, hvor mønstre der er knap så detaljeret som dette, men det kan altså godt lade sig gøre alligevel.

Maria

Denne bagside er også øget - syningen er ca 1 cm til venstre for pinden!


PS: Dimsen er fra Helene Juul Design.

søndag den 22. maj 2011

Rulle, rulle, rulle!


Jeg er ret så tilfreds med, at jeg nu har rullet mig en lækker rulle lukkekant. Der er ingen tvivl om, at det gør processen med at sy kanten på MEGET nemmere!

Maria

PS: Vender tilbage med indlæg om EQ på et senere tidspunkt.

lørdag den 21. maj 2011

Lidt lime!

Lige nu sidder jeg og drømmer om at sy denne quilt...  NU! Men måske det kan blive imorgen jeg starter på den? Skal også lige tjekke om der rent faktisk er stofrester nok til den i "sort/hvid" skuffen?


Maria

Nok lige dårlig kvalitet... har forsøgt at "transportere" fra EQ7 til blogger...

Tomt!


Igår var vi en stor flok "pakkepiger og slæbedrenge" der flyttede Helene Juul Design. Det gamle lokale er næsten tomt og det nye er ... godt fyldt. Hold da fast hvor fylder stofruller meget, når de ikke længere står i en reol, men ligger på gulvet i mere end 120 sorte plasticsække.
Inden jeg kørte hjem i aftes, var der ikke mange sække tilbage, reolerne var ved at være godt stakket til og man kunne se gulvet. Der er et godt stykke vej igen inden butikken er helt køreklar, men uha, jeg glæder mig sådan til at se, hvordan butikken kommer til at se ud, når det hele er på plads!

Maria

torsdag den 19. maj 2011

Margrethe!!!!!


Jeg har en svaghed for Margrethe skåle på 350 ml. De er gode til at putte aftensmadens salatsager i (vores børn har endnu ikke nået "blandet-salat-stadiet") og super nemme at sætte låg på og så stable i køleskabet. Men bedst er farverne!!! Pt har jeg disse 6 - den gule indkøbt i sidste uge. Det er da et skønt farvestrålende syn - lige til at blive glad i låget af! Og nu har jeg lige opdaget, at der er kommet nye farver... rubin (yum yum), lavendel, violet og brun (hm). Der findes også lyseblå, lyserød, sort og hvid. Stod det til mig, have jeg en af alle "farverne", men så bliver det nok lidt svært at smugle dem ind i køkkenskabet uden at manden min opdager det.

Maria 

PS: Jeg har også skåle i andre størrelser, men da "kun" i limegrøn eller lilla.

Nå ja, Julies kommentar var: "Farverne er flotte mor, men har du set stjernen - den er super flot! Den skal du sørge for kommer med på billedet!"

tirsdag den 17. maj 2011

Hvis nu lige...

... jeg havde tre timer mere i døgnet eller måske bare lidt flere tirsdage, så ville jeg bestemt begynde på et nyt prokejt idag! Sådan et lille et, hvor jeg kunne øve mig på back-basting applikation! Det kunne måske ligne dette her?!!! Er bare så lækkert og formen skal jeg jo også bruge i mit Kim McLean prokekt, så lidt øvelse må vel være på sin plads? Nå ikke idag- øv!



I stedet vil jeg være super fornuftig og kaste mig over nogle "square in a square" blokke til min egen Hope BOM. Jeg har allerede syet en hel del af dem til Helene, men er altså lige 22 stk bagud med mine egne. Tænker, at det er et genialt projekt, at have med til Julies ialt 10 timers lange danseopvisning (altså hun skal naturligvis ikke danse i 10 timer... men der er maaaaaaange hold og fællesdanse og...). Men stoffet skal lige ries om pappet først! Og inden det kan blive det, skal det skæres og alt pappet skal klippes... Eller det vil sige, jeg skære faktisk mine papdele ud. Først når jeg er kommet helt ind til selve blokken kommer saksen frem. Andre blokke, som ex. pinwheel og 9-patch klare jeg helt og holdent med min rulleskære.

Maria

lørdag den 14. maj 2011

Speedy...

Inden quiltning, kan jeg rigtig godt lide at lave en "prøvetegning". I går kom jeg i tanke om, at vi har denne plade, der engang har siddet på en tavlestativ, som var ganialt til formålet. Og ingen tvivl - på en sommerlig bryllupsquilt skal der snirkler og hjerter!


Samme mønster over hele quilten...


Sådan endet den med at se ud. Jeg er rigtig glad for de tre kanter (tak til Karen Ekmann!!!), der rammer timeglassene så fint ind.


Bagsiden er med vamset lys fleese - og et enkelt "label-hjerte" i det ene hjørne.


Jeg var færdig med quiltningen/lukkekant kl. 02.30 i nat, har syet label på her til morgen og sendt hele herligheden med "kurer" til Helnæs (Fyn) til formiddag. Og nu... skal jeg starte med at rydde lidt op her i lapperiet... og så skal jeg igang med Marie A - model for Helene Juul. Glæder mig til at se den samlet og ikke mindst quiltet!

Maria 

fredag den 13. maj 2011

Nøøj...

... det var godt nok dejligt at kunne komme på bloggen igen. Jeg har siden i aftes haft en indlæg i tankerne, men blogger har været "nede".

Nå, men nu er mit indlæg med en skøn rød postkasse, der skulle antyde at der var pakker på vej til nogen, måske lidt sent på den, da der allerede er kommet nogle pakker frem. Men på den anden side, så kommer de sidste nok først frem imorgen lørdag eller mandag, så her kommer billedet...


Maria - der quilter på livet løs...

onsdag den 11. maj 2011

Bagsiden

Solveig vil gerne se bagsiden af mine hjerter. Sådan ser de ud: ens, altså lige bortset fra stinglængden. Som det kan ses, har jeg været lidt doven, for mine sting er længere end 3 mm.

Maria

Hele tre...


... nye applikationsteknikker fik jeg afprøvet i aftes på kurusu hos Helene Juul. Reslutaterne ser næsten ens ud, men arbejdsgangen var forskellig: én med frysepapir på forsiden, én med frysepapir på bagsiden og sidst "back-basting". Jeg er ikke så vild med at have frysepapir siddende på mine applikationsdele under arbejdsprocessen, for jeg syntes det bliver så stift at arbejde med - men godt at kende og kunne bruge teknikken. Back-basting tror jeg derimod, at jeg kan blive rigtig gode venner med. Det vil naturligvis kræve øvelse, øvelse, øvelse før jeg bliver tilfreds med resulatet, men sådan er det jo med alt! Nu glæder jeg mig til om 14 dage, hvor vi skal have 2. del af kurset!


Jeg fik også lige tre lækre stofsæt med hjem til nogle små hemmelige lækkerier. Åh, jeg elsker sådan "pakker" der bare matcher perfekt!

Nå, men kanterne kalder...

Maria

tirsdag den 10. maj 2011

Laaangsom fremgang


Nu er første smalle kant kommet på quilten!!! Jeg har gode planer med de to næste, men jeg har bare så mange sy-småting der kalder/frister, og så skal jeg i aften på håndapplikationskursus hos Helene Juul. Jeg er spændt på, hvilke spændende fif hun kan lære mig!

Maria

mandag den 9. maj 2011

Nem montering af lynlås.

Taske med lynlås... det kan give mig et voldsomt allergisk anfald... næsten i hvert fald. Jeg er helt bevidst gået lange uden om den slags mønstre - selv efter mit lynlåsegennembrud med sybokse - simpelthen fordi jeg ikke forstår, hvad det er jeg skal gøre.

Men... jeg vil jo rigtig gerne have lynlås i mine tasker... noget af det dilemma! Så da jeg for nogen tid siden syede mig en ny taske, tænkte jeg, at det måtte være muligt, selv for mig, at få en lynlås i.

Så her kommer min metode til nem, idiotsikker eftermontering af lynlås!

Først kommer teknikken  og bagefter lidt om udregning af strimmelbredde.

Til en eftermonteret lynlås skal bruges: En lynlås der er mindst 5 cm længere end det hul den skal lukke og to stofstrimler, der er 2,5 cm længere en hullet. Bredden er underordnet lige nu.


Gør følgende med begge strimler:
Fold den ene strimmel kant mod kant (de lange kanter) og pres. Fold ud, og fold nu de rå kanter ind mod midtfolden og pres.
I den ene ende bukkes ca. 1 cm sømrum ind. Strimlen måles og klippes til i længden, så der også er 1 cm sømrum i den anden ende. Dette mål er afhængigt af tasken lynlåsen skal monteret på.


Læg yderkanterne sammen (nu er der 4 lag), og sy en stikning langs endestykkerne og kanterne. Gentag med den anden strimmel. Det er vigtigt at disse to strimler bliver lige lange.

Nu er strimlerne klar til at blive syet på lynlåsen.

Lav en markering på lynlåsen som på billedet.

Læg den ene strimmel på lynlåsen, så endekanten flugter med markeringen.

Sy strimlen fast til lynlåsen. Brug lige så mange knappenåle du har lyst til. Sy derefter den anden strimmel på efter samme princip. Det er vigtigt at du igen begynder at sy "oppe fra og ned langs lynlåsen"/ved den påtegnede markering. Har du ingen lynlåstrykfod, skal du ikke fortvivle. Du kan sagtens sy delene sammen alligevel.

Sy en stikning med midt på strimlen - den pynter og holder på samme tid styr på lynlåsen på bagsiden af strimlen. Hvis du i din taske har brug for en meget bred strimmel, er det vigtigt at denne stikning stadig rammen lynlåsen. Den vil altså ikke komme til at ligge midt på strimlen i det tilfælde.

Buk snipperne om og sy dem fast med små usynlige sting.

Nu er lynlåsen klar til at blive monteret!!!

Sæt lynlåsen fast med knappenåle langs kantstikiningen på indersiden af tasken.

Sy lynlåsen fast med små usynlige sting. Prop til sidst det tiloversblevne lynlåsende ned i tasken. Hvis du har lyst, kan du først sy over lynlåsenden, klippe den til, sy en lille lukkekant på og derefter proppe den ned i tasken.
 
Sådan - nu har du lynlås i din taske!
Ved godt billedet er ringe, men tasken er stadig en hemmelighed!
 
Så er spørgsmålet - hvor bred skal strimlerne være. Længden afhænger jo af tasken, så det måler du dig bare frem til (husk sømrum!). Og da jeg er vild med formler, kommer her lige en af slagsen...
 
Strimmelbredde = ((Hullets bredde - lynlåstændernes bredde) : 2) x 4.
 
Det ser måske indviklet ud, men er det faktsik ikke. Billederne er fra en allerede lynlåsglad taske, men det skulle alligevel være til at se, hvad jeg mener.
Her et eksempel:
 
Mål bredden af hullet ved skulderstroppen. Her 3,3 cm.

Mål bredden af lynlåstakkerne og det lille stykke langs takkerne. Her 0,8 cm.

Så til formlen:
Strimmelbredde = ((Hullets bredde - lynlåstændernes bredde) : 2) x 4.
Strimmelbredde = ((3,3 cm - 0,8 cm) : 2) x 4.

Strimmelbredde = (2,5 cm): 2) x 4.
Strimmelbredde = 1,25 cm x 4 = 5 cm.

Lynlås syet i.

Hvis nu lynlåsen skal syes i et meget bredere hul, ville jeg i stedet vælge at sy to rør, vende dem og derefter sy lynlåsen fast til dem. Helt overordnet skal sådanne strimler til rør være bredden af hullet + lynlåstændernes bredde.

Mon jeg nu har skabt vild forvirring???
Har du spørgsmål til min teknik, så skriv dem i "kommentarer" og alle kan få glæde af svarene!

Maria

søndag den 8. maj 2011

Ny bog!

Jeg har købt mig en ny bog med 501 skønne quiltemønstre til både hånd og maskine. Det er en opsamlingsbog, hvor de "bedste" quiltemønstre fra flere enkelte bøger er samlet. Jeg har to af de oprindelige bøger, og kan finde et par gengangere - men ikke mange. Bogen er opdelt i kategorier, så det er nemt at finde rundt. Først lidt generelt om brugen af bogens motiver (teknik) og derefter de forskellige typer at quiltemotiver: for børn, fjer, blomster, mad, geometriske former, hjerter, sæsonmotiver, blade. Det er en rigtig lækker bog, men utallige muligheder for den quilteglade patchworker... nu lyder jeg næsten som en boganmelder... det må være varmen!

En af de ting jeg rigtig godt kan lide er, at der bliver vist forskellige muligheder for hvert enkelt mønster - såsom kanter, hjørner, kvadrater i flere forskellige størrelser...


Det er også her jeg har fundet inspiration til bladene på puslequilten.


Der er naturligvis lige den udfordring med denne slags quiltemønstre, at de måske ikke har den størrelse som jeg har brug for. Det har jeg så et andet lille værktøj til at klare... nemlig et "størrelseshjul". 


Med det er det super nemt at finde den procent jeg skal op- eller nedfotografere et mønster med i min printer, så det passer præcist til det, jeg vil quilte.! 
Både bog og "hjul" kan købes hos Helene Juul Design.

Maria