tirsdag den 18. maj 2010

Godt grej til quiltning!

Efter så meget quiltesnak på det sidste, har jeg fået et par spørgsmål om quiltegrej.
Jeg har faktisk nogle fuldstændig uundværlige sager, jeg bruger, når jeg quilter:

 Handsker:
Læg mærke til hvor godt tæt quiltehandskerne sidder på mine hænder! Og de strammer ikke spor - selv ikke efter 5 timers intens quiltning!

Marie spørger, om man kan bruge de der havehansker med gummidutter? Det ved jeg ikke, for jeg har aldrig prøvet. Når du skal vælge handsker er det vigtigt, at de sidder pænt stramt til hænderne - de skal fungere som et lag ekstra hud med dutter på og så går det ikke at de skrider rundt på fingerene. De skal heller ikke være for varme, for så får du meget svedige hænder efter at have quiltet i et stykke tid.

Det er jo altid muligt at starte ud med et par havehandsker... og så skift til quiltehandsker, hvis de alligevel ikke er helt gode.

Gode handsker er luftige, sidder godt på hænderne og får dig til at glemme, at du har dem på!

Update 2014:
Havehandsker til havearbejde - quiltehandsker til quiltearbejde!

Jeg ved, at Helene Juul har nogen i sin forretning.

Pincet:

En lang pincet er rigtig god, når undertråden skal trækkes op på forsiden inden quiltningen begynder. På den måde undgår du filtret tråd (lave fuglereder) på bagsiden, og det bliver nemmere at hæfte med det samme.


Selvtrådende nåle:

Når undertråden er trukket op på forsiden og du har quiltet et lille stykke, kan du komme til at hæfte trådene. Lav en quilteknude 0,5 cm fra stoffet, brug den selvtrådende nål (man skal ikke tråde nålen gennem et nåleøje, men kan trække trådene ned gennem en lille "sprække" til nåleøjet) og hæfte tråden med det samme. Så skal det ikke bruges uanede mængder af tid på det senere, hvilket er skønt.

Quilteknude:
Sno tråden som på billedet og træk den midterste tråd på gennem "cirklen". Stik nålen gennem "criklen" og styr knuden ned mod stoffet til den er 0,5 cm fra dette, stram til og tag nålen ud. Hæft ved at stikke nål  gennem det sidste "trådhul" og før den gennem mellemforet langs stoffet nogle centimeter og op på forsiden igen. Træk let i tråden, så knuden forsvinder ned i mellemforet og klip trådenden af.
PS: Da jeg startede med at (frihånds-) quilte, havde jeg en symaskine (hvor undertransportøren kunne sænkes), en helt almindelig symaskinenål, en tilfældig quiltetråd og så en stor portion lyst til at eksperimentere. Så bare kast dig ud i det!!!

Kan købes her

Mit absolut bedste stykke grej. Det er et stykke Teflon jeg lægger på symaskinebordet (dækker undertransportør, så det er til frihåndsquiltning) og så glider quilten super nemt rundt. Jeg fik det i julegave sidste år og har brugt det til stort set alt frihåndsquiltning siden - det er FEDT!

Symaskinenåle:

Det er et stort emne, så jeg gør det super kort. Hvilken nål der skal bruges afhænger af symaskine, stof, mellemfoer, tråd og quilter. Lav en test hver gang du skal i gang med et nyt projekt!

Men når jeg quilter bruger jeg en af følgende nåle:
  • Universal 80/12 - til sybokse eller dækkeservietter med volumenvlies
  • Univerasl 90/14 - som før men lidt tykkere tråd
  • Quiltenåle 80/12 eller 90/14 - til tæpper (hobbs mellemfoer eller tykkere pladevat)
  • Topstitchnåle 80/12 eller 90/14 - tæpper (hobbs mellemfoer eller tykkere pladevat)
  • Univarsal 100/16 - når alt andet ikke virker  
Fælles for alle nålene er, at jo højere nummer jo større nåleøje.

Update 2014:
I dag bruger jeg universal 80/12 til 95% af alle opgaver ved min symaskine... om det er sammensyning eller quiltning. Skal god siges, at jeg ikke sådan lige kaster mig over noget med effekttråd.

Tråd:

Alt hvad jeg kan får fingrene i at quiltetråd, men ikke vokset tråd, da det ødelægger symaskinen! Og næsten altid samme tråd i over- og undertråd!

Update 2014:
Jeg bruger mest af alt Amann polyestertråd 1000 m. Og det både til sammensyning og quiltning. Ofte quilter jeg meget tæt (fjer eller moderne), og så er det vigtigt med en tynd og stærk tråd, så det ikke klumper sammen.

Update 2017:
I dag er jeg absolut afhængig af Aurifil tråd 50 wt. Den er ren bomuld, findes i mange farver og kan bruges til det HELE!

Sikke en lang smørre... har det givet nye spørgsmå, så skyd endelig løs, og jeg vil svare, det bedste jeg kan.

 Maria

5 kommentarer:

Anne-Mettes Oaser sagde ...

TUSIND tak, Maria :-) for din udførlige beskrivelse. Der fik jeg svar på flere ting, som jeg ville spørge dig om. Især lige det med pincetten - jeg turde nemlig ikke starte inde i quilten. Men ...syer du et enkelt sting og så trækker tråden op? Eller hvordan gør man?
Mange hilsner
Anne-Mette

Anonym sagde ...

Hej Maria.

Super dejligt med en masse tips, det kan vi nybegyndere ( der er sikket andre nye end jeg ) ikke få for meget af.

Tusind tak;-)

Mange hilsner

Lone

Kari sagde ...

Hvor er det bare godt !!!!

Julia sagde ...

Hi Maria, Thank you for your lovely comment ..
I love your quilting, I too have that Supreme Slider, but have not used it yet.
Julia ♥

Teresa sagde ...

Hej Maria
Ved du tilfældigvis hvor meget smæk der blev lagt oveni "Supreme Slider" i posten, da den blev jo købt fra et land uden for EU - jeg er nemlig lidt bange for at bestille den...
Hvorfor er det lige at man ikke kan finde den i en dansk butik...