torsdag den 25. februar 2010

Frit valg på alle hylder?

For snart længe siden skrev jeg et indlæg om håndsyning kontra maskinsyning. Dette blev jeg mindet om, da Fru Larsen forleden skrev en kommentar ang. håndquiltning her på bloggen.

Jeg bliver altid fascineret over, hvor forskellig tilgang vi patchworkere har til vores elskede hobby/passion. Nogle mener, at det kun er rigtigt, hvis det hele er lavet i hånden. Andre røre stort set aldrig en synål, men spytter den ene fantastiske kreation ud på symaskine efter den anden.

For mit eget vedkommende holder jeg på "frit valg på alle hylder!". Jeg gør lige det, jeg har mest lyst til, blander på kryds og tværs, vælger det der giver det skønneste look...
Ofte quilter jeg på maskine og det er ikke, som nogen forfaldet til at tro, fordi det er hurtigst, men fordi jeg er vild med et fuldstændig gennemquiltet tæppes look (all over quilt)  og "konsistens". Tungt, fast og yderst vaskemaskine venligt.

Nu er det så jeg bliver nysgerrig - hvad mener du???
Kan man quilte et håndsyet tæppe på maskine? Eller et maskinsyet i hånden? Er det ene mere ok end det andet? Skal applikationer være syet i hånden for at være rigtige? Måske endda needle turn?

Skriv og lad os få en sjov og spændende meningsudveksling!

Maria

11 kommentarer:

Else Marie sagde ...

En kendt underviser sagde på et kursus, hvis kvinderne på prærien havde haft en symaskine havde de nok brugt den. Tja !!
Jeg syer gerne patchworkstykket på maskine og quilter det i hånden.

Anonym sagde ...

Altså, personligt er jeg ikke særlig autoritestro når det kommer til metoder. Jeg er vild med at quilte i hånden, også gerne tæt. Det tager en krig, men det er rendyrket terapi for mig :-) Jeg har altid syet lapperne sammen på maskine, men er på det seneste blevet mere tilbøjelig til at sy i hånden. Det vigtigste er - synes jeg - at det fungerer godt for den sidder med stoffernem og at det færdige resultat bliver nogenlunde som man forestillede sig.

Helle Heldgaard Jensen sagde ...

Jeg syer gerne alle teknikker og blander håndsyning og maskinsyning efter lyst og behov. Jeg har det dog lidt ligesom fru Larsen. Jeg kunne ikke drømme om at sy et tæppe i hånden, og så derefter quilte på maskine, men gerne omvendt. Sjovt så forskellige vi er.

Anne-Mettes Oaser sagde ...

Jeg synes, at ALT er tilladt. Vi skal hver især gøre det på lige DEN måde, vi har det bedst med. Selv elsker jeg at quilt i hånden, men jeg kan mærke, at jeg er ved at bløde op, hvad angår maskinquiltning, som jeg gerne vil lære. Næste projekt bliver et babytæppe til mit første barnebarn. Det har jeg besluttet skal maskinquiltes. Det vil blive brugt og formentlig også vasket en hel del. Så derfor vælger jeg ikke at håndquilte det.
I min lille quiltegruppe har vi et motto "Man bestemmer selv". Det giver en masse latter netop, hvis vi kommer til at snakke om, hvad er rigtig, hvad skal jeg gøre. En af pigerne har en dreng, som er mongol og han bruger netop denne vending ofte. Så da hun havde fortalt om det, tog vi den alle hurtigt til os.
Ups, det blev en lang kommentar.

Anna sagde ...

Jag håller med damerna ovan - det ska vara en glädje att sy och man bestämmer själv hur man vill göra. Jag syr toppar både på maskin och för hand och jag kviltar både på maskin eller för hand. Det blir det som jag känner för just då och det som jag tror gör projektet bäst rättvisa. Vad andra tycker är inget som jag rättar mig efter.

Bedstes Patchwork sagde ...

For mig er der ikke noget som hedder rigtig eller forkert, for mig er det patchwork uanset om det er syet i hånden eller på maskine, jeg mener da man skal gøre som man selv lyster, det er spændende at prøve alle de forskellige muligheder af som man nu falder for, så frit valg på alle hylder kan jeg helt klart tilslutte mig.

Gitte sagde ...

Jeg er fuldstændig enig med de andre. Man skal gøre præcis som man har lyst til og sådan udtrykket passer til det man ønsker at opnå. Jeg syer ofte sammenpå maskine og håndquilter. Det er mest fordi det virker som ren terapi for mig.

Lone's Andet Univers sagde ...

Hej Maria
Spændende indlæg - Må en absolut nybegynder blande sig lidt i debatten?.
Jeg vil så gerne lære at quilte på maskine, og har forsøgt det, men tror jeg må indså at det blir en lang læreprocess for mig, da jeg slet ikke kan styre det endnu, så det blir lavet i hånden foreløbigt. Nok er jeg "ny" i faget men ualmindelig "sugende" på alle områder, men laver nu osse det som jeg finder nemmst at lave og følger ikke altid de teknikker der blir vist, og som er et must at lære og kende, nogengang opfinder jeg mine egen måder at gøre det hele på. Feks fordi jeg finder mange af de mønstre som laves idag så kompliceret at forstå, at det kun er det for dem som har syet længe der kan forstå alle de der "det ved alle" da ting. Jeg syns man skan bruge tid på at undervise dem som IKKE kan alle de smarte og "det ved alle da" ting endnu, så endnu flere kan komme i gang med at sy. FORDI det er godt en afsindig spændende måde at fordrive på på.
Masser af weekend knuzz fra en nybegynder som da har fået lavet nogle heldige projekter og glæder sig til endnu flere...
Lone - Hobro

birha sagde ...

Det må være ens egn lyst og evner der tæller. Man skal gøre det man er besdt til og det man har lyst til. Selv syr jeg for det meste på maskine og quilter i hånden. Har fosøgt med maskinquiltning men der skal vist et kursus til før det lykkes perfekt. Og så lige, man kan høre mange bøger mens man håndquilter.

Ann sagde ...

Tænk sig: Min første reaktion var 'Jamen, men kan da ikke maskinquilte et håndsyet tæppe. Det er ikke respektfuldt overfor det store stykke håndarbejde'.
Men så granskede jeg mig selv (som _kun_ bruger maskine) og måtte erkende at det er nemt at være klog på andres bekostning, og at der da virkelig er stor forskel på de to quilteudtryk.

Så efter at have skældt mig selv lidt ud, er jeg også kommet frem til, at man naturligvis skal gøre, som man synes er bedst!!

Så, tak for spørgsmålet Marie, det gav lige lidt stof til eftertanke :)

Lenesquilt sagde ...

Mit svar når nogen spørgen mig om man kan dit eller dat, ang. patchwork, er næsten altid. "Ja hvis du gør det forkert, så kommer patchworkpolitiet efter dig." OG da de nok ikke findes, ja så mener jeg at man skal gøre som ens egen mavefornemelse siger. Bland hånd og maskine, bare man selv har det godt, og er tilfreds med det man laver.
Vi lever i et frit land, og må sy som man selv har lyst til, men bare husk at det må andre også.
Knus Lene