onsdag den 29. september 2010

En sjælden gang...

... sker det, at jeg forelsker mig i et mønster og må købe det.


Heldigvis har Butik Himmelblå AnnAKa mønstre, så da jeg var til sycafé i aftes, kunne jeg få fingre i det - og lidt stof til kanter! Da jeg kom hjem, måtte jeg bare lige... og nu skal alle delene stryges på, jeg skal "sandwiche" og så skal der applikeres! Skønt!!!

På mystisk vis "faldt" der også en meter af dette stof ned i min pose...

Lækker, lækker, lækker Kaffe Fasset stribe!

Maria

tirsdag den 28. september 2010

Design Udfordring - 2

Sådan ser 2. del af årets DS ud hos mig. 

Så skal der tænkes over 3. pakke, men det bliver noget nemmere. Stofferne er fine og der skal "bare" syes stjerner og noget "log cabin like"


Maria

lørdag den 25. september 2010

Knaphulssting på maskine.

På min "gamle" symaskine Brother bliver knaphulsstingene meget tykke, for den syr frem, tilbage og frem langs kanten af applikationen. Så da jeg skulle applikere noget forleden dag, tænkte jeg, at jeg ville prøve på min Bernina. Fantastisk!
Bernina   -   Brother

På Bernina bliver stingene super pæne, "slanke" og det går noget hurtigere. Et minus er så, at trykfoden ikke kan indstilles til at hæve automatisk, men hvis jeg sætter "knæløfteren" på, tror jeg kommer til at passe perfekt.


Maria

fredag den 24. september 2010

Stjerne tutorial


Quilt syet af Desire´s Lappeteknikk i Norge.

I går formiddag kom jeg ved et tilfælde forbi Lindas blog, hvor Linda efterlyste hjælp til at sy ovenstående stjernetæppe. Frem fra min hukommelse sprang en metode og jeg skrev straks til Linda for at høre, om hun havde fundet en metode. Hun havde ikke helt bestemt sig endnu, så hun ville gerne have min også. Da jeg jo er bedst til at beskrive i billeder, har jeg bestemt at lave en lille tutorial...

Jeg har taget udgangs punkt i en stjerne, der til sidst bliver 15" x 15 ", men giver udregningsmodellen til sidst, så du kan sy stjerner i lige den størrelse, du ønsker.


Til én stjerne skal bruges 8 kvadrater i baggrundsstof på 5½" x 5½", et kvadrat stjernestof på 5½2 X 5½" og 8 kvadrater stjernestof på 3" x 3".


Tegn diagonalen på bagsiden af hver at de små kvadrater.


Læg kvadratet på et af baggrundsstykkerne, så hjørnerne flugter og sy i stregen.


Klip/skær hjørnet af, fold ud og pres.


Gør sådan med 4 baggrundskvadrater.
Sy endnu et lille kvadrat på. Det er vigtigt at det krydser trekanten. Gør det ved alle fire kvadrater.
Skær, fold ud og pres.

Nu skal delen med stjernespidser gerne se sådan ud. Der skal være 1 sømrumsbredde fra bunden af stjernespidserne ned til kanten.

Læg alle dele op og sy dem sammen i rækker.


Pres sømrummene, så de vender hhv. ud under baggrundsstoffet (øverste og nederste række) og ind unden midten af stjernen (midterrækken). Sy rækkerne sammen. Hvordan du får sømmene til at passe perfekt sammen, kan du se her.
Pres sømrummene ind mod midten. Dette er specielt vigtigt, hvis stjerne skal syes sammen uden bjælker imellem, da det så er muligt at pusle alle sømme fint sammen. Skal der bjælker mellem blokkene, er det lige meget.
For at sikre, at stjernespidserne kommer til at passe med midtkvadraten, er det vigtigt at sy med stjernedelen vrangside opad, man du kan se at syningen rammer rigtigt.



Når den gør det, kommer det til at se sådanne ud!

Så til udregningen:

Tag det færdige blokmål (altså mål på den isyede blok!!!).
Del sidelængden med 3 og læg 2 x sømrum til. Dette giver målene til kvadraterne af baggrundsstoffet og midten af stjernen.
Læg 2 x sømrum til sidelængden af stjernemidten og del den med 2. Dette mål er sidelængden på de små kvadrater.

Eksemple i inch:
Færdig blokmål: 9" x 9". 
9" delt med 3 = 3" + 2 x 1/4" = 3½" . Altså skal de store kvadrater være 3½" x3½"
Stjernespids: 3½ "+ ½" = 4. 4" delt med 2 = 2" Altså skal kvadraterne til stjernespidser være 2" x 2".

Eksemple i cm:
Færdig blokmål: 21cm x 21 cm.
21cm delt med 3 = 7 cm + 2 x 0,75cm  = 8,5 cm. Altså skal de store kvadrater være 8½ cm x 8½ cm.
Stjernespids: 8½ cm + 2 x 0,75 cm = 10 cm.  Altså skal kvadraterne til stjernespidser være 5 cm x 5 cm.

Gad vide om andre end mig selv kan få hoved og hale i det??? Lige meget om du forstår det - det virker!

Maria

Strik

For nogen tid siden lovede jeg en af mine syveninder, at finde denne video om strikning med 1000 forskellige garner på en gang. Se den her - det er VILDT og FLOT!!!

Maria

torsdag den 23. september 2010

tirsdag den 21. september 2010

Hvorfor købe én meter?

Når man kan købe en hel rulle af de gamle Kaffe Fasset stof til næsten ingen penge? Det er der da ingen grund til - så Karina og jeg købte to ruller hver, da vi i torsdags var på Outlet i Langeskov. Så kunne vi jo bare dele hjemme!


Skønt med lidt foer/bagside/"klip som jeg lyster" stof!

Nå, men jeg har altså været på sy-retræte i Assens og det var skønt! Vi have så travle med at sy, snakke, grine, sy, rode i stoffer (Karina har et pænt lager), sy... at jeg ikke fik taget ret mange billeder. Men lidt blev det til.

Jeg havde taget det meste af mine grønne bali/silke stoffer med, og sammen med Karinas kom vi op på over 60 forskellige.


Mange 5 x 5" kvadrater...


... i "snorelige" rækker... dele, dele, dele, sætte op på designvæg, flytte lidt rundt, flytte lidt mere rundt... og nu er vi så klar til hver især at sy Valmuebilleder.

Så skulle der også lige lidt fri leg til, inden sengetid...


Og så var det lørdag og jeg skulle hjem igen!

Maria



torsdag den 16. september 2010

Syklub smider kludene!!!

Ja, og det er jo så en klub jeg er medlem af... og det er jeg faktisk ret stolt af!!!
Se indslaget her, vælg tv østjylland, den 16. september (altså idag) og find "Syklub smider kuldene" lidt nede på siden.

Maria

onsdag den 15. september 2010

Man har vel et standpunkt...

... men nogen gange ikke så længe. Godt at man kan tage sig et nyt!!!
Det gjorde jeg i søndags, for jeg kunne bare se, at arbejdet med min needle turn applikation til Design 2010, skred for langsomt frem. Kun et at gøre: frem med vliesofix!

Nu er de fleste dele strøget på baggrundstoffet og jeg mangler bare at tegne lidt mere, så er blokken klar til at ryge lige gennem min symaskine! Og det bliver applikation med rå kanter - ser lækkert ud OG er hurtigt!
Et af succeskriterierne for denne udfordring må være... at den bliver færdig!

Jeg havde dog fået taget billeder til "needle turn applikation del 2" inden jeg nedlage arbejdet, så de skal nok komme her.

Maria

tirsdag den 14. september 2010

Udfordring hos Århus Quilterne 2010

Her til aften skulle vores små projekter så afsløres. Det er sjovt at se hvor forskelligt og opfindsomt deltagerne har brugt deres stofbid. Nogle syntes stoffet var skønt, yndigt... og mindst en anden havde det som jeg - det var grimt.




Der var flere syge, så der bliver nok nogle flere projekter at finde rundt omkring i blogland i de kommende dage - ex. her hos Lene.

Maria

Beautiful Blogger Award


Idag har jeg fået denne blog award af Anna. Jeg takker så mange gange!
Med denne award følger nogle opgaver:
Kopiere billedet ind i egen blog - tjek
Link til giveren - tjek
Nominere 7 andre bloggere og linke til dem.... Det er værre - tror jeg siger : Ingen nævnt - ingen glemt!
Fortælle 7 interassante ting om mig selv... hm...:

1. Jeg bruger størrelse 36 i sko.
2. Jeg elsker leverpostej med kyllingesalat (så'n noget med K på).
3. Inderst inde er jeg lidt af en dum blondine, men skjuler det godt med min nuværende rigtige hårfarve.
4. Jeg kunne spise chokolade hver eneste dag - men gør det ikke.
5. Jeg hører ufattelig mange lydbøger - gerne krimi.
6. Ser jeg en ny patchwork dims (notion), har jeg ingen ro, får den er bestilt.
7. Jeg er et undertrykt B-menneske.

Maria

søndag den 12. september 2010

Hvad er der i kassen?

Jeg opdagede allerede til træf sidste år, at Patchwork Nordlicht har et urtolig stort udvalg af mellemfor i forskellige materialer. Mange jeg aldrig havde set før og som var utrolig lækre. På træffet i år, var jeg så lidt fræk og spurgte Kerstin, om hun ville sende mig en lille prøve at nogle forskellige mellemfoer. Så ville jeg maskinquilte dem og derefter vise quilteprøver og give min mening her på bloggen. Og tænk - det var hun med på!


Så i løbet af de næste måneder kommer her smagsprøver af 6 forskellige typer mellemfoer - og jeg kan godt sige Jer; det ene er mere lækkert end det andet!
Maria

fredag den 10. september 2010

Makeover - step by step

Jeg har længe ønsket at ændre på min blogs udseende, men jeg er jo ikke noget computer ørn, så jeg skal nærmest have det serveret på et sølvfad, for at hitte ud af det. Og i aftes fandt jeg så sølvfadet!
Det vigtigste ved denne makeover er, at bloggen nu har fået 3 spalter! Det har jeg længe ønsket mig. Jeg har fået ryddet lidt op i mine "etiketter" og ser nu på hvordan sagerne skal sættes op. Men det bedste bliver, når jeg i løbet af de næste dage laver det sådan, at det bliver nemt at finde mine tutorials og gratis mønstre. Jeg har faktisk lavet en del tutorials i min tid som blogger, og de skal simpelthen blive nemmere at finde, så de kan blive brugt!

Maria 

Sengetøj str. zendium.

I Julies klasse (4.), bygger de i øjeblikket huse af papkasser/toiletpapirsrør mv. i billedkunst. Der skal også laves møbler og så skal der naturligvis også sengetøj til zendiumsengene - og det fik jeg så lov at sy. Nu håber jeg, at det falder i pigernes smag!


Maria

torsdag den 9. september 2010

Øv altså!


Dette er det ene stykke stof i den aktueller pakke Design 2010 stoffer. Ikke ligefrem køn, men alligevel med muligheder... hvis det altså ikke lige var fordi, jeg klippede forkert ikke bare en, men hele to gange!

Da jeg først fik stoffet tænkte jeg, at jeg bare ville bruge en lille bid af stykket, men ombestemte mig så og fik en genial (og vildt bøvlet) idé. Hvorfor ende op med et stykke stof, som jeg faktisk ikke var så vild med, hvis jeg  nu kunne bruge ret meget alligevel - udfordringen er jo at bruge det!

Nu er jeg så nød til at købe endnu et stykke af dette stof, for at kunne føre min idé ud i virkeligheden - og så ender jeg alligevel op med så rigtligt til rest - ØV!

Maria

onsdag den 8. september 2010

Needle turn applikation 1 - tutorial

Needle turn er direkte oversat til dansk "nåle vending", hvilket meget godt beskriver denne form for applikation. Men vender nemlig sømrummet af stoffet med nålespidsen, inden det syes fast på baggrundsstoffet. Når det så er sagt, er der ret stor forskel på hvordan - altså med hvilken metode - man gør det. Jeg vil her kort vise de to metoder, jeg bruger til needle turn applikation. I begge metoder bruger jeg amerikansk frysepapir, men på to meget forskellige måder. Amerikansk frysepapir er en form for papir, som kan stryges på stof og sidenhen fjernes igen. Det har en mat side, der kan tegnes på - og en blank vokset side, der skal lægges mod stoffet ved påstrygning. Lad være med at stryge på den blanke side... det er bare noget gris!

Derudover skal der bruges applikationsnåle (vigtigt), knappenåle (gerne små) og en spids saks til.

Fælles for begge metoder er, at sømrummet på applikationsstoffet  skal være 2 mm. Der skal bruges en sytråd der matcher det stof der applikeres fast - altså lappen.


Metode 1: Frysepapir på forsiden
Jeg tegner applikationsskabelonerne op på frysepapir (den matte side), klipper dem groft ud og stryger dem fast på forsiden af mit stof. Det er vigtigt at det er påtegnet 2mm sømrum - den stiplede linje.


Klip i den stiplede linje og fjern frysepapiret.


Sæt stoffet fast på baggrundsstoffet med et par nåle.


Buk nu med spidsen af nålen 2 mm sømrum ind under kanten. Stik op fra bagsiden,  lige i kanten af ombukket (fang 2 tråde) og ned igen, lige inden under stoffet. Du har altså op- og nedstik på næsten samme sted.

Stik nu op igen 2 mm længere henne og fortsæt som beskrevet. Det betyder, at du får usynlige sting på forsiden og 2 mm lange sting på bagsiden. Som arbejdet skrider frem, vendes sømrummet inden næste opstik med din nål.


Dette er min absolutte favoritmetode!

Metode 2: Frysepapir på bagisden
Tegn motivet over på frysepapir uden sømrum. Klip ud i stregen og stryg på stoffets bagside.


Klip ud, motivet ud med 2 mm sømrum hele vejen rundt og sæt fast på baggrundsstoffet med nåle.


Her skal sømrummet bukkes omkring frysepapirets kant og så syes fast som overfor beskrevet.


Fælles for begge metoder:
Efter endt applikation kan/skal baggrundsstoffet klippes væk. Frysepapiret der jo stadig sidder fast på bagsiden af "lappen" skal fjernes, hvilket gøres gennem det hul der bliver, når baggrundsstoffet klippes væk.
Ved metode 1 kan bortklipningen undlades.
Dog giver det en betydelig flottere look på det endelige projekt, hvis stof bag applikationerne er klippet væk. Quiltningen omkring applikaionen vil får motivet til at stå tydeligere frem, når der er dirkete kontakt mellem applikationen og mellemforet.


Til slut presses applikationen let.



Som min applikationsblok til Design 2010 skrider frem, tager jeg nogle billeder der viser, hvordan jeg griber det an. Når blokken så er afsløret kommer afsnit 2.

God fornøjelse!
Maria

Hvis du ikke syntes forvirringen er total nu, så tjek lige youtube for videoer om needle turn!

tirsdag den 7. september 2010

At komme i træning...

..til at needle turn applikere altså! Faktisk havde jeg bestemt mig for, at hvad der nu skulle blive af applikationer i Design 2010, så måtte det blive på maskine... men, nu har jeg alligevel lavet mange fine små lapper til needle turn! Måske er det efterårets snarlige kommen, der får mig til at ville "nørkle" i den helt store stil?!

Og så er det nok også godt at komme lidt i træning til senere på året - eller måske først til næste år, for jeg må nødvendigvis sy den fantastiske "Rose of Sharon Quilt"! Og måske som needle turn?

Maria

mandag den 6. september 2010

Tilsætningsstoffer

Hold fast hvor har det voldt mig mange problemer at finde "tilsætningsstofferne" til 2. pakke i designudfordringen. De udleverede stoffer er godt nok meget harmoniske sammen i deres "efterårsfarver" og det har virkelig gjort det svært for mig, at sætte noget pang til. Og hvis disse blokke på nogen måde skal passe til sidste pakkes stjerne (og til mig!), så skal der jo pang i.
En af blokkene skal være en applikationsblok, hvor jeg gerne vil have noget lækkert baggrundsstof... og det er bare svært, for det skal også kunne bruges sammen med resten af stofferne - og fordi jeg har bestemt, at der ikke skal lyse (ex. muskin) stoffer i.

Nu er valget truffet og jeg kan komme i gang... med at tegne applikation og bestemme hvordan mine flying geese og min trekantblok skal se ud!


De fire forreste er fra eget lager... godt jeg købte så rigeligt ind i Skærbæk!

Maria

søndag den 5. september 2010

Calendar Quilters 2011!!!

Hvad kan få mig til at smide kludene???
Jo altså, da Helene Juul engang i vinter til en sycafé foreslog, at vi skulle lave denne kalender, så sank jeg lige en enkelt gang og sagde: "At det var jeg da selvfølgelig med på!"  Vi var så privilegerde, at Helenes mand Albert kunne være vores fotograf. Albert har en fint fotoaterlier i Helenes baglokale, hvor han har sit firma abmmodel. Endelig er resultatet af mange timers arbejde, masser af latter og lidt kriller i maven så endelig på gaden og det er skønt.


Jeg syntes, at denne kalender er årets ubetingede bedste gave idé. Værtindegave, fødselsdagsgave, til-mig-selv-gave, julegave, kærestegave... Det er sådan set et fedt, hvilken slags gave - bare den bliver givet og det mange gange!
I kalenderen ses 12 skønne quinder med 12 forskellige quilts, og det bedste af det hele er, at overskudet går ubeskåret til "Støt Brysterne" Kræftens Bekæmpelse.

Der er ingen lumre billeder i kalenderen, men billeder af modne, skønne, sjove kvinder i vores bedste alder - og med vores skønne hobby - nemlig quilts i fede farver og lækre mønstre.

Kalenderen kan købes her hos Helene Juul Design til den nette pris af 200 kr (excl. evt. porto).

Maria

Sådan!

Nu er mit sengetæppe helt færdigt og kommet på sengen - og det ser skønt ud. Men da solen skinner idag, måtte jeg lige have det udenfor til et par billeder.


Også nogen af quiltningen - det er altså bare svært at fotografere!


Læg mærke til kalejdoskop'erne (altså 4 ens stykker stof, der danner et nyt mønster) i midten af alle stjernerne - store som små.


Det hele på nær den brede "bølge" kant er frihåndsquiltet - altså ikke noget med opmærkning inden jeg quiltede. Det er en udfordring, men sjovt og jeg bliver nok bedre med tiden (træning!!!).


Nu ligger sengetæppet i hvert fald på sin plads - og jeg kan så starte på noget nyt stort... eller se lidt nærmere på en UFO?! Eller finde stof til den lidt umulige pakke 2 i Design 2010? Eller sætte mig i solen? Eller......

Maria

PS: Hele ugen har jeg glemt at skrive, at jeg mødte rigtig mange af mine læsere i Skærbæk. Det var dejligt at få hilst på nogle bloggere og også på en del quiltere, der ikke blogger, men som læser alle mine skriblerier. Det at blogge er jo en lidt underlig sag, for jeg skriver jo bare løs stort set uden at vide, hvem der læser med. Men jeg kan jo se, at det er en hel del. Så jeg håber, at I hygger Jer lige så meget med det, som jeg gør!