mandag den 5. september 2011

Som katten om den varme grød!

Jeg har i et par måneder haft en flotteste quilt liggende - ikke min egen men Berits - og jeg har lovet at quilte den for hende. Og det har næsten givet mig grå hår...
Hverken fordi den er ret stor eller fordi der er mange blokke, men fordi quilten er en "Sarahs Sampler BOM" designet af Helene Juul (altså en reproduktions quilt) og det den skal naturligvis quiltes som "i de gode gamle dage". Det vil sige, at det ikke skal tages hensyn til blokkenes mønstre, men quiltes selvstændige designs hen over blokkene!!! Det er jo ikke sådan jeg plejer at arbejde, men det skubber til mit udfordrings-gen, så naturligvis var jeg med på det. Jeg er faktisk ret beæret over, at Berit sådan overlader sit kæmpe arbejde i mig og giver mig frie hænder!

Og nu er jeg ved at være moden til at komme i gang. Første step er at finde quiltemønstre og få dem lavet i den rigtige størrelse og derefter til stencils. Det er laaang tid siden jeg begyndte at se på mønstre, så det var ikke så svært at vælge de bedste.

Men de er naturligvis ikke i den rette størrelse... Jeg skal bruge 11½" (29 cm), hvilket er noget mere end de fleste bøger arbejder med.

Men så er det jo godt, at jeg har en rigtig god dims nemlig "Quilter's Assistant Proportional Scale"... Jeg har fatisk for længe siden lovet Helene Juul at lave en tutorial på dette skønne værktøj, for (og det tror jeg godt jeg kan skrive, uden at træde Helene over fødderne) Helene har ikke fatten en bjælde af sagen! Så nu slår jeg to fluer med et smæk.

Det lyder fint, men det er faktsik bare et hjul der angiver procenter til at op/nedfotografere quiltemønstre. Hjulet arbejder med inch (gang/divider blot med 2,5 hvis du arbejder i sm).


Der er to hjul på dimsen. Det inderste er den nuværende størrelse - det yderste den ønskede størrelse. 

Her skal jeg forstørre et mønster på 3 3/4" op til 5½". Jeg finder først den streg der markerer 3 3/4" på det inderste hjul og drejer det derefter indtil stregen når 5½" stregen på det yderste hjul. Lige ved saksens spids.

I det åbne vindue kommer nu %-delen der skal kopieres med frem mellem de mørke pile.
I dette tilfælde 146%

 Kopier med den givne procentdel - her altså 146%

 Her er min forstørrelse...

... lige til at lave en 1/4 stencil af.
Har fundet alt grejet frem... skabelonsplast, tush, kniv, skæreunderlag, lineal, kopier og MP3 afspiller.

Når jeg kun laver 1/4 stencil er det fordi det eller ville blive nogle ret store stykke plast at bikse rundt med. Så jeg sørger for at der er "pasmærker" på begge sider og så kan de fint tegnes op på skift.

Maria

Quilter’s Assistant Proportional Scale kan naturligvis købes hos Helene Juul.

Nu fik jeg så lige genopfrisket processen, så jeg har den i klar erindring inden lørdagens kursus i quiltning. Jeg glæder mig og håber også at mine kursister gør det!

5 kommentarer:

Susanne sagde ...

Hej Maria, det ligner næsten sådan en udregner som ens jordmoder havde i sin tid, når man skulle have at vide hvornår det 7. vidunder skulle fødes. Men for at komme tilbage til din dims ser den smart ud, bruger du den også til at forstørre/forminske blokmønstre med?
Susanne sblomst@hotmail.com

Gitte sagde ...

Det er dæleme smart. Jeg plejer at tage et hav af kopier, til jeg har den rigtige størrelse. Det er da bare sådan et hjul jeg er nødt til at eje.

Fluesvampen sagde ...

Spændende , spændende... Jeg faldt over din blog fordi jeg selv står overfor en quitling-udfordring. Særligt fordi jeg ingen erfaring har. Hvis du har tid, så kig forbi min blog og se mit indlæg fra 2. september, måske har du et godt råd. Glæder mig til at følge med på din blog.

Camilla sagde ...

Super smart værktøj. Tak for en let forståelig tutorial.

Berit sagde ...

Jeg har engang kommet til at spørge hvad den var til. "Spørg Maria" blev der sagt, super smart. Jeg glæder mig til at følge hvordan det går:)