tirsdag den 14. maj 2013

Tåkrummende pinligt - et surt opstød!

Dette indlæg har ligget og ulmet i mine fingerspidser i meget lang tid - i hvert fald siden træf sidste år. Og da jeg så var i Aulby, fik det lige det afgørende boost!

Det handler simpelthen om manglende respekt for designeres store arbejde - og her er det de butiksindehavende jeg har i tankerne. En del butiksindehavere køber forskellige designers mønstre, syr modeller og sælger derefter mønstrene i deres butikker. Andre tegner selv deres mønstre fra bunden og sælger dem derefter, ofte forholdsvis billigt.

Men så er der den sidste slags... nemlig dem der køber/låner et originalt mønster og derefter "Vupti" med ingen eller få rettelser er det blevet Deres Eget Design. Nu på dansk og måske endda til at sy over pap - og kan naturligvis sælges billigt. Der har jo ingen arbejde været ved at lave det - hverken det at skulle få idéen (altså behøver man ikke være ens skid kreativ selv!), designe, sy og sy igen og derefter lave en beskrivelse, som andre kan forstå. Nej, højest en oversættelse. Og her er det så jeg bliver noget så forarget!!! Det er simpelthen så pinligt og undergravende, at gøre sådan for egen vindings skyld.

Naturligvis bliver vi inspireret af det andre laver, og det skal vi også. Der bliver lavet så meget fedt/sjovt, og kan vi videreudvikle og ændre det, til noget endnu bedre, så er det jo bare herligt. Men, hvis man er nød til enten at sidde med et mønster i hånden eller med en opsyet model for at "få en idé", så er det altså tyveri!

Der er kun et at sige: I skulle skamme Jer! Det ved jeg jo faktisk godt, at I overhovedet ikke gør - det kunne ikke falde Jer ind. For var moralen i top, ville I ikke få tanken at kopiere andres store arbejde på den måde. Så nu skammer jeg mig på Jeres vegne.

Jeg vil ikke nævne nogle navne, blot vise de tre modeller, opsyet efter originalmønster, som jeg på stående fod kan komme i tanke om.

"Bopple ball" desing af Vanilla House
P183 Bopple Ball!

Hot Cakes (her som grydelapper) fra Susie C Shore Design
 Og som der så fint står på deres hjemmeside:
"All copyrights apply to artwork, templates and designs, and are protected under US Copyright Laws. Unauthorized reproduction by any means of all (or any portion) of this product is
strictly forbidden without written approval." 
("Alle ophavsrettigheder gælder for kunst, skabeloner og designs, og er beskyttet i henhold til amerikansk lov om ophavsret. Uautoriseret reproduktion som helst måde af alt (eller nogen del) af dette produkt er strengt forbudt uden skriftlig tilladelse. " Oversat af Google)

Mit design - en model syet til en demostration af en cirkelskærer -  fra november 2009.
Jeg har aldrig selv lavet et mønster på denne dug/babytæppe.

Så nu kom det ud! Det var dejligt. Nu vil jeg så kaste mig over at sy nye, lækre og inspirerende modeller efter skønne og gennemarbejdede originalmønstre, så der igen i år bliver masser af lækre ting at se på træf! I 

Maria

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Ja, sådan kan det gå, når man har en god iagttagelsesevne og en skarp tunge.
Din mor

Susanne sagde ...

Kan godt forstå din frustration, så jeg er helt enig med dig-

Anne-Mettes Oaser sagde ...

Godt brølt :-).

Tove Marie Bach sagde ...

Hej Maria.
Rigtig godt skrevet, og modigt!
Jeg har en fornemmelse af, at der går rigtig mange rundt derude i det danske patchworkland, som burde få røde ører.
Så lad os få lidt respekt for ophavsret. ��

Tove Marie Bach sagde ...

De to firkanter til slut var en smiley :-)
God dag til alle :-)

Dorte sagde ...

Hørt!

Helene Juul sagde ...

Ja, jeg kan kun tilslutte mig. Som måske den eneste butik (eller i allefald en af de få), der forhandler ORIGINAL mønstrene herhjemme og har haft ulejligheden med og udgiften til at købe dem hjem fra USA, Australien og hvor jeg nu ellers finder lækre anderledes mønstre til mine kunder er det SUPERÆRGELIGT at opdage at ens kolleger/konkurrenter ikke overholder copyrighten ... og hvad med den designer, der sidder et eller andet sted i verden og er blevet SNYDT for sin indkomst?!?!?

Hvordan skal man lære sine kunder det, når butiksindehavere ikke kan finde ud af det?

Annestof sagde ...

Så sandt som det er sagt