onsdag den 16. maj 2012

Tutorial: Kant med 45 gr hjørner.

Det jeg viser her er min måde at sy 45 gr hjørner. Jeg har fiflet mig frem til, hvordan det virker bedst for mig, men aldrig lært det af nogen. I min uvidenhed kan jeg ikke forestille mig, at det kan gøres anderledes, men det kan det sikkert! Jeg har som altid brugt mange billeder, men her også rigeligt med ord!

Først lidt om udregning af kantens længde i forhold til dens bredde:
Mål midtens længde - 100 cm.
Hvis du ønsker kant på 20 cm, skal du lægge 2 x 20 cm til de 100 = 140
Så skal der være lidt at "gøre godt med" 10 cm = 150 cm.
Altså skal kanterne skæres 150 cm lange.


Ønsker du derimod en kant der er 35 cm, skal du bruge 100 cm + (2 x 35 cm) + 10 cm = 185 cm i længden.

Altså: midtens bredde + 2 x kantbredde + 10 cm.

Om du laver kanten af et enkelt stykke stof eller vælger at sy den sammen af ex tre forskellige strimler er lige meget, du skal have fuld længde af alle stoffer! Og hvis du vælger flere stoffer, skal strimlerne syes sammen inden du begynder at sy kanterne på - kanten ved 45 gr hjørner skal betragtes som "et stykke" kantstof!

Husk: Vil du se detaljer på billederne, skal du blot klikke på dem!


Her er mine kanter. De er syet af tre strimler. På to af strimlerne er sømrummene presset mod smalleste strimmel, på de to andre er de presset mod bredeste strimmel.

Måske kan du her se, hvordan sømrummene er presset hver sin vej? Det gør det nemmere at få sømmene til at mødes pænt ved sammensyning!

Marker med et kryds en sømrumsbredde inden fra begge sider på alle hjørner af quiltens midte. Det må IKKE syes over disse streger ved sammensyning!


Find midten af en af quiltens sider samt midten af en et kantstykke. Sæt fast med nåle og sy kanten fast. Husk at starte/stoppe en sømrumsbredde før hjørnet!!! Jeg starter gerne et til to sting efter min markerings-streg og stopper et til to sting inden stregen. Jeg hæfter ikke , men sørger for at have pænt lange trådender. Pres sømrummet enten indad eller udad så det vender ligesom på selve kanten! Fortsæt med at sy de sidste tre kantstykker på, men vær opmærksom på, at kantstykkerne skal ligge skiftevis med sømrum presset indad og udad. 

Nu ser hjørnerne sådan ud. Obs sømrums retning!

Fold quilten ret mod ret som på billedet. 

Sørg for at kantstrimlernes rå kanter flugter. Da sømrummene på kanterne er presset til hver sin side, kan de nu lægges lige op ad hinanden, så de efter sammensyning kommer til at ligge nydeligt på forsiden. Sæt nåle i, så kantern bliver liggende, hvor de skal.

Brug en lineal til at tegne en linje der angiver 45 gr vinklen på kantstrimlen. Jeg lader linealens kant flugte den folden, samt placere 45 gr. linjen på min lineal over sømmen for at sikre, at min streg kommer til at ligge i den rigtige vinkel. 

Det er vigtigt at sømrummet foldes op inden sammensyning, da det ellers kommer til at bufle senere. Det bliver vendt "rigtigt" igen, når hjørnet er syet.

 Nu er jeg klar til at sy i stregen - indefra og ud! 

Sådan!

Det er vigtigt at ramme "krydspunktet" hvor alle sømmene mødes. Men jeg kan nu alligevel godt finde på at starte et sting eller to ude fra "krydspunktet".


Start med at tjekke fra forsiden, om det ser pænt ud. Fingerpres sømrummet til hver sin side. Vær specielt opmærksom på, hvordan det ser ud ved sammensyningen af kantstrimler og quiltens midte. Når jeg vælger at starte/stoppe lige efter/før mine sømrums-markeringer ved hjørnerne, er det fordi jeg oplever, at det giver mig lidt mere frirum til at korrigere evt unøjagtigheder. Det er nemmere at mingelere et ikke helt fint hjørne pænt, hvis der er lidt stof at gøre godt med. Når jeg er tilfreds med resultatet (har evt også syet et par sting i hånden) slår jeg små knuder på trådparrene (altså over og undertråd) helt inde ved stoffet. Jeg er ret sikker på, at hvis jeg nu syede helt perfektionistisk, så kunne jeg sagtens sy helt ind til markeringerne, men så nøjagtig er jeg bare ikke!

Jeg folder sømrummene ved hjørnet som på billedet, for at få det til at ligge pænt og helt fladt! Og nu kan der presses med strygejern! Først fra bagsiden og derefter fra forsiden.

Fortsæt med de andre tre hjørner. Når du har sikret dig, at alt er som det skal være, er det tid til at skære hjørnerne rene. Men, jeg syr lige først en søm ½" fra den første, så afskæringerne er syet sammen og klar til  brug, til noget andet.

Til sidst presser jeg sømrummet med lidt strygestivlese. Så er jeg sikker på, at det bliver liggende præcis hvor det skal!

Sådan - en pænt 45 gr. hjørne!

Py ha - det var godt nok en hård fødsel! Altså at skrive - ikke at sy!

Nu kan jeg simpelthen ikke tænke en klar tanke mere, men hvis der er noget der er total volapyk for dig, så læg en kommentar og jeg vil forsøgt at forklare lidt bedre/på en anden måde!

Maria4 kommentarer:

Helle Heldgaard Jensen sagde ...

Det er en fin forklaring. Jeg er også ved selvstudie kommet frem til samme metode. Den virker hver gang.

Berit sagde ...

JEg har engang lært det ved Asta Rosenbeck, og det ligner det hun gjorde

Gitte Møldrup sagde ...

Umiddelbart virker det forståeligt, og det skal i hvertfald prøves, næste gang chancen byder sig. Så får du nok en tilbagemelding....jeg lover ikke hvornår det bliver :o)

Helle Hilker sagde ...

Tak for en god instruktion, som jeg bestemt skal afprøve i praksis.