torsdag den 1. marts 2012

Sokkens mysterie?!

Af en eller anden grund fik jeg i sidste uge sådan en umådelig trang til at strikke sokker til ungerne (sådan lidt down to earth agtigt!). Underligt, for det har jeg ellers overladt til vores Bedste de sidste mange år, men faktisk tror jeg, at hun har rigeligt i at strikke sokker til min far (som går i uldsokker året rundt - også i sandaler!!!).


I hvert fald blev Jakob meget glad ved tanken om, at jeg ville strikke gummistøvlesokker til ham! Straks indkøbte jeg garn (til 4-5-6 par...) og nye strømpepinde og gik i gang. Og det har været en rejse ind i sokkens mysterie, for jeg kunne jo ikke huske, hvordan jeg plejede at gøre - og det med opskrifter er jo ikke lige min favorit. Så dette par sokker indeholder 4 x hæl og 4 x tå!!! Rimelig godt klaret ik? Og de er godt nok også blevet lidt (ens) deforme... kort skaft og laaang smal fod, men de sidder som fod i hose på drengens fødder og så er det jo lige meget.

Undervejs har jeg på nettet fundet og læst utallige forklaringer/metoder, set demo-videoer her og der og fået flere opskrift fra andre sokkeister, men lige meget hjalp det.

Problemet er at jeg kan huske, at jeg i mine tidligere sokke-stormagts-dage havde sådan en genial huskeregel, når jeg skulle strikke hæl... men at jeg nu ikke kan huske, hvad den er. Det er bare noget øv, for det betyder jo, at jeg skal finde en opskrift, som jeg kan blive enig med og det er ikke specielt nemt (hverken for mig eller opskriften). 

Min gamle idiotsikre hæl metode var noget i stil med (ex med opslag på 48 m) ... Strik ret over alle masker på pind 1 & 4 - strik lige så mange rækker (24) som der er masker ( 24). Slut med en vrangpind. Tag så ind til hæl... 

For at finde ud af, hvor der skal tages ind lavede jeg et fint regnestykke... ½ af maskerne + 1... altså strik 13 m r, 2 r dr sm, 1 r, vend. Første m løst af, strik 5 vr (eller er det 7), 2 vr sm, 1 vr, vend. 1 m løst af,  6 r,(eller er det 8) 2 r dr sm, 1 r vend... osv. Altså 1 maske strikket mere for hver pind.

Når alle masker er strikket skal der samles masker op... 12 eller 15 i hver side? Og derefter strikkes rundt og tages ind indtil masketallet igen er 48 i alt...

Er der nogen der kan nikke genkendende til dette system? Måske der er ½ af maskerne + 1?  Eller er jeg helt ude i hampen her???

Håber nogle af I garvede strikkere kan give mig et fif, så jeg ikke behøver hænge fast i en opskrift hver gang der skal strikkes en hæl!!!

Maria


7 kommentarer:

Anni Heldgaard Bach sagde ...

Hvis du vil have flere hæle og tæer at vælge mellem, findes der en kanon god blog med rigtig gode tips, og forklaringer, der er til at forstå. www.Paapinden.dk. God arbejdslyst med alle dine flotte projekter

grymerspalet sagde ...

Helt tilfældigt gik jeg ind på "Fibermania", som er i din højre række længere nede på din blog - der er billede af yndige lilla hornvioler (små stedmoderblomster). På Melody`s blog er der i højre side gratis strikkeopskrifter. Den allerøverste er om hælen på sokker med billeder. Jeg ved ikke, om det er noget, du kan bruge?
Knus fra Kirsten.

Berit sagde ...

Tror det er samme opskrift som jeg bruger, og jeg har altid et par sokker igang.
Jeg strikker 10 lænker ved at tage den første maske løs af. Når det er gjort strikker du hæl ind til midten + 1 derefter 2 drejet sammen, vrang pinden bare 2vrang sammen strik 1 maske og vend.
Saml derefter lænkerne op, og tag ind til du det antal masker du har på de øvrige pinde..
Håber det giver lidt mening.

Marie sagde ...

Jeg strikker hælen på præcis samme måde som du beskriver. Når jeg skal tage masker op ned langs siden af hælen er det ikke så nøje med antallet. Ca. for hver anden p og samme antal i hver side. Og så tager jeg ind på hver anden omgang indtil maskeantallet er tilbage på de 48.

Bedstes Patchwork sagde ...

Du er da rigtig flittig med pindende.

Hannekludekone sagde ...

Hej Maria, jeg strikker sokker på næsten samme måde som Mie og har gjort det i mange, mange år. Men i ca ½ år har jeg nu strikket dem med "magic loop" på 80 cm rundpind, og det skulle du lære. Man skal lige vænne sig, men jeg kommer i hvert fald aldrig tilbage til strømpepindene igen - og jeg er sikker på, at det også lige vil være noget for dig.

Eva sagde ...

Smukt udført arbejde, min bedstemor gjorde det mod mig :)