torsdag den 8. marts 2012

Kvindernes Internationale Kampdag!

"Der er ikke ligestilling før der også sidder middelmådige kvinder på bestyrelsesposter!"

Jeg elsker dette citat - læs det lige én gang til! Det er fra bogen "Hvorfor er feminister så snerpede" af Gretelise Holm, fundet på en opslagstavle i et kontorlandskab. Og for mig sætter det virkelig fingeren på et ømt punkt (eller nok nærmere en større plamage)! En spændende og veldokumenteret bog der sætter ligestilling og køn i focus på en vedkommende og interessant måde. Og det er altså skræmmende læsning!!! Der er laaaaaaang vej igen!

Jeg er skabsfeminist - så er det sagt. Denne dag er for mig noget helt specielt. Jeg tænker her ikke på kvinders ret til at stå op og tisse (hallooo SF - vi mangler ligesom et vedhæng!), men de mange både skjulte og synlige forskelle der er i vores dagligdag - forskelle som fortsat "får lov" at diskriminere kvinder på mange områder.

"Ja, ja den sang har vi jo hørt på i så mange år!" - "I vil bare have mændende ned med nakken!" - "Jamen det er jo kvinderne der føder børnene, så det er vel rimeligt at de tjener mindre, når de bare går hjemme og hygger sig!" ect.

For nu at starte bagfra... Ja vi føder børnene og godt for det, for det er jo de små nye indbyggere vores samfund skal bygge på. Så måske man skulle favorisere/kompencere kvinderne i stedet for at straffe dem?

Og nej, ligestilling handler ikke om at få nogen ned med nakken, men om at vi alle er lige som mennesker, at vi skal have lige muligheder, rettigheder og forpligtelser og skal have respekt for den vi er/respektere andre som de er.

Og ja, der er talt om ligestilling i mange år - og det bliver vi ved med. Der er den nationale kamp, som virkelig mangler krudt (måske fordi min generation er opvokset med mødre med lilla bleer på hovedet... lidt skræmmende billede) og så er der den internationale.

Kampen mod systematisk undertrykkelse af kvinder - manglende information om og mulighed for prævention (og heraf grusomt mange kvinder der dør i barselssengen - ja ved godt at hygiejne også spiller ind her - altså information igen igen), retten til/muligheden for at bestemme over egen krop - eget sind - eget liv! En ret der naturligvis skal gælde alle: Kvinder, mænd., børn, ældre...

Kan sådan en kamp så tages op på en enkelt dag? Nej naturligvis ikke, der er et kontinuerligt solidarisk arbejde på mange planer! Men at vide, at der over hele verden idag er focus på kampen for kvinderne, syntes jeg simpelthen er fantastisk. Og det gør mig både glad og stole over, at jeg er en del af dette eksklusive fællesskab!

Maria

PS: En af de sidste dage har man i nyhederne kunnet læse, at kvinder faktisk slet ikke ønsker at deltage i bestyrelsesarbejde.Yeah right - læs bogen nævnt øverst og tænke så over hvorfor. Det er nok en god grund!

4 kommentarer:

Helle Hilker sagde ...

Du har netop skrevet et indlæg i ligestillingsdebatten, som det er længe siden jeg sidst har læst med interesse. At SF foreslår ståtoiletter til kvinder er på så lavt et plan, at jeg bare bliver mere desillusioneret. Jeg tror jeg vil læse Gretelises bog..... God kampdag

Timotei sagde ...

Godt skrevet, Maria! Den overskriften gir oss faktisk litt å tenke på!

Anonym sagde ...

Hvor skønt, Maria.
En glæde at se, at bl.a. mine anstrengelser for i din opvækst at forklare sammenhænge og mangel på samme, har båret frugt.
Tak for dit indlæg.
Mor

anni sagde ...

Jeg tilhör generationen med bleen på hovedet. Jeg kämpede også på universitet i tresserne. Jeg var også med at bli fjernet af politiet når vi ville köre billigere med bus.Alt dette i Köbenhavn.
Men jeg fik tårer i öjnene når 2 unge kvinner i radioen syntes kvinner var for krävende vi skulle tibage til de gamle dyder. De har kommet med en bog.
Her i sverige hyller de unge kvinder tanten(bestemoderen) måde at väre på når hun var ung.