lørdag den 13. september 2014

Mønstersøging - en slags vejledning

I søndags efterlyste Marie ideer/teknikker til mønstersøgning til et nyt projekt, hun har under synålen. Mest af alt var problemet (som jeg har forstået det), at få skåret delene ens (fuzzy cutting). Der findes mange måder, også afhængig af hvordan stoffet skal bruges, og jeg har prøvet mange forskellige metoder. Lige til denne type opgave, er dette min favorit - indtil videre i hvert fald.

Enten køber jeg (nogle designere/mønstre giver denne mulighed) eller også laver jeg mig en skabelon. Det er fint at bruge skabelons plast, men anden plast kan også bruges. Når jeg ikke vælger pap, er det fordi siderne flosser, når der er tegnet langs den 10 gange, og så passer målene ikke længere.

Denne skabelon er lavet på en sommerferie for et par år siden, hvor plastomslaget til en lille blok, var super god at lave skabelon af. Her skulle stoffet limes/ries over pap, hvilket er grunden til det brede sømrum.
Når selve hexagonen (altså dens størrelse sekskant som bliver synligt efter sammensyning) er skåret ud midt i skabelonen, er det nemt at placere skabelonen oven på stoffet og se, hvordan den enkelte del vil komme til at se ud. Alt efter hvordan skabelonen placeres, giver det forskellige effekter. I dette tilfælde til 6 x hexagon syet uden om en midte, give en krans af lilla prikker hele vejen omkring midten.
Andet motiv - men med lignende effekt.
Da jeg lavede delene til denne blomst, tegnede jeg langs ydersiden af skabelonen, klippede ud i stregen og var klar til at bruge mine lapper. Selv om alle dele nu havde den rigtigt størrelse, var det stadig lidt af et pillearbejde, at få stof og pap placeret ens til alle 6 blade. For at gøre det så præcist som muligt, valgte jeg en side af hexagonen (i dette tilfælde den grønne ind mod midten) og placerede pappet tilnærmelsesvis ens på alle 6 lapper. Derefter tjekkede jeg om mønsteret stadig passede efterhånden som jeg komme rundt til alle kanter. Jeg havde (sikkert) også sat en lille klat Sew Line lim midt på pappet, for at stoffet ikke skulle smutte for meget rundt for mig. 

På den lille blomst her nedenfor er bladene faktisk ikke ens, men effekten fremstår alligevel tydeligt.

Og så Marie - nu til mønstersøgning til syning på amerikansk!
Jeg har tegnet endnu en skabelon - og at den ikke er skåret ud af selve plasten viser bare, at jeg er lidt dovne, nu jeg laver en vejledning...

Altså - der skal naturligvis skæres langs yderste streg, så der dannes en skabelon, man kan tegne uden om. Man kan også vælge at skære midten ud (som ovenover), men i stedet har jeg her valgt at tegne delelinjer på begge ledder af skabelonen, så jeg nemt kan placere den over ex. en blomst, som jeg ønsker skal være lidt i midten. Det er simpelthen navigations-linjer.

Når skabelonen ligger helt perfekt på mit stof, tegner jeg langs kanterne af den (på enten ret - eller vrangsiden af stoffet), og klipper lappen ud helt præcist. Det er vigtigt at have en god skarp saks her, så stoffet ikke trævler! Kan kun endnu engang anbefale saksene fra Karen Buckley.

Når lappen er klippet ud, skal der tegnes sømrum op på bagsiden. Jeg vælger én af disse metoder:
1. bruger en 1/4" sømrums lineal, og tegner mine sømrum op langs dens kant.
2. jeg laver mig endnu en skabelon magen til den jeg bruger til at søge/tegne efter og klipper midt delen ud på den. Derefter kan den placeres på bagsiden af lappen, og når alle sider flugter, kan sømrummet tegnes op langs hullets kanter.
3. nå ja, helt ærligt, så er jeg nok mest til at sætte en lille prik i alle hjørner - og derefter sy med øjemåls-sømrum... men det er bare mig, der er lidt doven. Og indtil nu, har det ikke givet problemer.

Nu skulle du gerne sidde med 1 styk lap med mønsteret præcist hvor du ønsker det. Nu er det så "bare" at gentage med endnu X antal lapper, der er nøjagtig magen til. Det tager sin tid, men resultatet er fantastisk!


Gode hjælpemidler til succes!
Altså den gode saks - men den har jeg allerede nævnt.
Strygestivelse så stoffet ligger fint fladt under optegning, og ikke så nemt strækkes på tværs af trådretningen, når der klippes/syes. Jeg bruger "Mary Ellens Best Press" - pas på det er stærkt vanedannende!
En spids pen til optegning. Jeg bruger den der stift-kridt-pen fra Sew Line, og syntes den virker super godt både i hvid og sort.
Så en god portion lyst/tålmodighed, en god arbejdsplads, øvelse og en rolig hånd... og det er ikke specielt svært at få lapperne (tilstrækkelig) ens...
Maria
Spørgsmål besvares efter bedste evne...

4 kommentarer:

Marie sagde ...

Du er SÅ go' Maria - tak for hjælpen! Nu ved jeg hvad jeg skal i morgen eftermiddag, når jeg har lavet olieskift på bådmotoren ;-) (først skal man gøre det man skal - derefter kan man gøre det man har lyst til!)

Tine - Design By T sagde ...

Det der med det amerikanske, var lige noget jeg kunne bruge. Sidder med Xantal trekanter, som absolut ikke vil det samme som mig i symaskinen, og derfor overvejer jeg at sy demssammen på amerikansk vis - så jeg må til skabelonen i dag! Tak for fif! Go' søndag

Kari sagde ...

Rigtig god vejledning. Tak

Anonym sagde ...

Tak fo rigtig god forklaring
mvh
Hanne på Frederiksberg