lørdag den 19. oktober 2013

Som på stilke... Tutorial med mange billeder

 I løbet af de sidste par dage, har jeg skåret, syet og presset omkring 15 m stilke af i alt 8 forskellige stoffer. Alle disse stilke skal bruges til min  Green Tea and Sweet Beans quilt. Langt de fleste skal bruges i kantens fine blomsterranke, så det var lidt skørt at lave alle nu. Fordelen er, at jeg nu kan mixe stilkene i hele quilten, hvilket jeg syntes er fedt. Samtidig har jeg tegnet og klippet omkring 100 blade, så de også ligger klar til strygeplast/strygestivelse.

Undervejs tænkte jeg, at jeg da lige vil vise, hvordan jeg har lavet alle mine mange meter stilke. Da stilkene skal kunne bue, har jeg skåret mit stof på skrå af trådretningen. Så bliver stilken "elastisk" og kan formes som jeg lyster (næsten i hvert fald).

Hvis du ser godt efter, kan du se den streg der angiver 45 grader på linealen. Den har jeg sørget for ligger langs den ene stofkant, og så er jeg sikker på, at stoffet bliver skåret som det skal.

Jeg har her valgt at skære mine strimler 1 1/4 inch bred, da det er den bredde jeg skal bruge.

Når stoffet bliver for bredt til at linealen kan nå fra kant til kant, lægger jeg det dobbelt, skære kanten ren og fortsætter med at skære strimler som hidtil.

Så folder jeg strimlen vrang mod vrang og syr dem sammen med 1/4 inch sømrum. Den skal ikke presses - hverken før eller efter sammensyning! Klip sømrummet ned til 2 - 3 mm.


Jeg har brugt en "Loop Pressing Bar 9 mm " fra Clover. Det er en kraftig plastic pind, der kan tåle hård varme fra et strygejern. De kommer i pakker med 5 forskellige størrelser, så der er mulighed for at lave strimler i flere forskellige bredder.

Pinden stikkes ind i strimlen. Læg mærke til, at sømrummet nu ligger langs siden af pinden.

Drej strimlen, så sømrummet kommer op midt på pinden. Fingerpres sømrummet til den ene side - stoffet vil ofte "fortælle" hvilken side det helst til til. Jeg har mit sømrum til at ligge lidt forskudt af midten, modsat af den side jeg presser til. På den måde undgår jeg, at der kan ses trævler langs kanten, når jeg applikere stilken fast.

Pres (ikke stryg, så rynker strimlen nemt) sømrummet til den valgte side. Brug et varmt strygejern. Hvis strimlen er længere end pinden kan du enten skubbe pinden videre ind i strimlen (jeg syntes det giver rynker) eller stikke pinden ind i strimlen fra modsatte ende, når første ende er klaret. Har mine strimler været for lange til det, har jeg valgt at klippe dem kortere.

Når sømrummet ligger pænt fladt på strimlen, lægger jeg min hånd fladt over strimmel/pind (pas på, kan være meget varm) og trækker forsigtigt pinden ud. På den måde lykkedes det mig at undgå rynker. Og så gjorde jeg noget "forbudt", jeg pressede nemlig strimlen fra bagsiden, så den forhåbentlig vil holde formen et godt stykke tid, indtil den skal bruges. Pres endelig ikke fra forsiden, da sømrummet så vil efterlade et mærke midt på strimlen!

Nu er strimlen klar til at bruge. Jeg har lagt mit mønster over min lysplade, så jeg kan se hvor strimlerne skal placeres i forhold til hinanden. Jeg bruger små dråber af "Roxanne's Glue-Bast-It" (vandopløselig midlertidig lim beregnet til formålet), som jeg placere på stilkens plads. Gør lim klar på 2-4 cm af gangen, lidt afhængig af hvor meget stilken buer. Stilken lægges korrekt, presses let ned mod baggrundsstoffet og efter ca. 10 sekunder sidder den fast.

Nu kan der gøres klar til næste stykke stilk. Når limer er tørret, er det "bare" at applikere stilken fast med små applikations sting og matchende tråd. Her skal sømrummet ikke klippes væk. Stilken kommer til at poppe op fra stoffet helt af sig selv, da sømrummet giver det et lille puf på midten! Nogle spørgsmål... jo det tager en lille evighed at lave så mange meter stilk, men nu er det til gengæld blot at lime dem på plads og sy!

Maria

6 kommentarer:

grymerspalet sagde ...

Dejligt med dine udførlige forklaringer. Hvor har du købt alt det smukke stof?
Lørdagshilsen fra Kirsten.

Lisbeth Madsen sagde ...

Dejligt at du deler din erfaring med os.
Det ser rigtig spændende ud.
God weekend
mvh Lisbeth

Anonym sagde ...

Dejligt du deler din erfaring - så lærte jeg også noget nyt i dag ;-)
tusind tak for det

Knus Elisabeth

Bedstes Patchwork sagde ...

Hold da op...troede først det var grøn spaghetti ;0)
Jeg skal da lige love for du har lavet mange, der er jeg ikke kommet til endnu ;0( dem er jeg ikke så vild med at lave, på min KM quilt skal jeg også snart have lavet flere af dem, har udskudt det lidt...igen, men der er jo nok ikke nogen vej uden om.
Glæder mig til vi ses
Hanne

Ingrids strik og patchwork sagde ...

Hej Maria
Tak for alle dine fine tutorials. Det er dejligt du tager dig tid til at tage alle de billeder, der viser det trin for trin.
Du syr så meget fint og spændende.

De der plastikdimser til stilke ser geniale ud, men findes de ikke at købe i Danmark tror du?

Mange hilsener
Ingrid E.

Gitte Møldrup sagde ...

Ja så er jeg da begyndt at skrive juleønskesedlen ;o) Ikke at jeg lige har et projekt hvor jeg ved de plastic dimser skal bruges, men det kommer da nok, SNART, det virker rigtig smart og nemt.