Sider

søndag den 10. juni 2012

Det der quiltning!

Nu kan man vis roligt sige, at det er blevet "senere på ugen", så jeg må hellere se at få svaret på Jeres spørgsmål.  Dette bliver et rent tekstindlæg, så spids øjnene og læs videre - og husk så, at der findes utallige svar på Jeres spørgsmål og mine bare er ét indput!

Quiltesandwich - lim, ritråd, sikkerhedsnåle eller plasticdimser?:
Jeg er vild med "Spray lim 505". Jeg bruger den til stort set alt, og selv om jeg måske ikke lige får quiltet med det samme (inden for 1-2-3 måneder - eller 1 år), så holder limen stadig. Jeg bruger moderat til middel mængde lim og sprayer ALTID på mellemforet, ikke på stoffet. Er det småting; dækkeservietter, tasker, løber eller lignende jeg skal quilte, bruger jeg kun lim.
Når jeg skal quilte større ting (altså tæpper), vil jeg gerne sikre mig, at lagene bliver liggende helt som ønsket og så bruger jeg også ritråd/sikkerhedsnåle. Jeg rier altid helt ude ved kanten, faktisk så langt ude, at ritråden ikke behøver at blive fjernet, men bare "forsvinder" under lukkekanten. Derudover rier jeg også tit i stolper/kanter og hvis jeg ikke har det, så nogle linjer på både langs og tværs.
Egentlig er det nok helt overflødigt, men lige her "oversikre" jeg altså lidt!
Jeg har flere gange set nærmere på den der dims til at "skyde" plasticdimer i sandwichen med, men den frister ikke rigtig, så her har jeg ingen erfaring.

Hvilken over og - undertråd bruger du?:
Mit valg af quiltetråd afhænger naturligvis af projekt. Hvis jeg skal quilte mindre ting, hvor quiltetråden i sig selv kan give en fed effekt, vælger jeg ofte en tråd der i sig selv er flot - det kan være en meget blank tråd, en tråd der har et skønt farvespil, en lidt kraftigere tråd... Her vil jeg oftest quilte i linjer og med undertransportøren slået til (og måske også overtransportør).

Til quiltning af tæpper bruger jeg næsten konsekvent en tynd, stærk polyestertråd. Her kunne komme en længere udredning om bomuld/polyester, men det gør der altså ikke, for det virker bare så godt for mig.
Der er flere grunde til, at jeg vælger sådanne en tråd: den er billig, den fået i ret mange farver, den er super tynd og den vejer ikke ret meget.

Det med tykkelse/vægt er ret vigtigt, når man frihåndsquilter. Ofte bruger jeg en allerede syet linje som "vej", for at få min tråd/nål transporteret fra et sted til et andet, og så skal trådene helst kunne blende sammen. Og så går der rigtig meget tråd til frihåndsquiltning. Som eksempel kan jeg fortælle, at jeg til fjerkanten har brugt 700 m tråd! Altså er der quiltet 350 m fjer! Og her betyder tykkelsen af tråden virkelig noget, hvis man skal undgå at tråden kommer til at ligge "i kager"!

Ang undertråd, bruger jeg stort set altid samme tråd som jeg har i overtråden. Det gør det nemmere at "skjule" hvis trådspændingen glipper lidt her og der. Bruger jeg en changerende tråd, bruger jeg enten samme tråd eller en der passer godt i farven. Min tommelfingerregel er, at både over og undertråd skal have cirka samme tykkelse og farve.

Det skal så lige nævnes, at jeg ikke quilter med metaltråde, vilde effekttråde mv. - her vil andre faktorer gøre sig gældende!

Hvilken nål bruger du?:
Når det kommer til nåle, så er jeg simpelthen så "doven" - jeg quilter med den nål der sidder i maskinen. Altså sådan at forstå, at jeg som oftest quilter med en helt almindelig 80/12 nål. Hvis jeg bruger en specielt tyk tråd, skifter jeg til en nål 90, en topstitch nål eller anden special nål, men det sker ikke ret tit, simpelthen fordi jeg "bare" quilter med min polytråd.

Til gengæld skifter jeg nål OFTE!!!

Hvornår skal man bruge overtransportør?
Overtransportøren gør, at symaskinen fører alle lagene i quiltesandwichen lige langt frem samtidig. Jeg bruger min, når jeg quilter linjer og jeg elsker den!


Hvordan mærker du quiltemønstre op?:
Igen kommer det an på typen af mønstre. Er det linjer bruger jeg ofte kridt til at tegne med.
Skal jeg tegne mønstre til frihåndsquiltning op bruger jeg næsten altid en blå pen (fra "stof og stil"), der forsvinder ved vand - altså rigeligt med vand! Den er tydelig at se og den er billig!
Jeg har nyligt indkøbt en lilla pen af typen der forsvinder af sig selv, og når den er afprøvet kommer der nok en kommentar eller to om den?!

Mellemfor - hvad er godt?
Junglen af mellemfor er lige til at blive væk i. Her er mine præferencer:
  • Volumenvlies: dækkeservietter, små punge, puder, og andre småting og til quilts, hvor jeg har fleese på bagsiden.
  • Thermolam: tasker og andet der skal have "lidt krop" og naturligvis grydelapper (2 lag!)
  • Til quilts: 80/20 bomuld/polyester - bambus - bambus/bomuld eller andet naturmateriale! Helt ærligt, så kommer det an på hvad der ligger på hjemmelageret! Jeg bruger også tit denne type mellemfoer til løbere/db dækkeservietter, da jeg godt kan lide den tyngde det giver!
  • Ren (tyk) polyester: bruger jeg IKKE!!!
Prøv dig frem, og se hvad kan du lide at arbejde med og hvad kan du lide at sidde/ligge under bagefter?
Du kan også se lidt her, hvor jeg har testquiltet 6 forskellige typer af mellemfor. Måske du bliver inspireret til at lave en lille quilteprøvesamling selv?


Hvordan får du store quilts ind i en forholdsvis lille symaskine?
Jeg mufler, krøller og skubber indtil jeg når midten af quilten og så arbejder jeg mig udad! Jeg hverken folder eller ruller, da jeg syntes quilten bliver rigid at arbejde med, når den ligger i en stor fast klump!

Vasker du dine quilts, når de er færdige?:
Nu ville jeg ønske, at jeg kunne sige "JA", men det kan jeg altså bare ikke. Men, men, men, det jeg er ved at quilte lige nu, kommer direkte i maskinen når jeg er færdig! Og måske jeg så bliver omvendt?

Quilts i ramme:
Jeg har flere billeder som jeg har valgt at montere i ramme og ikke med lukkekant inden ophæng. Her har jeg valgt at undlade bagsidestoffet, for at undgå at det bliver alt for tykt og har blot quiltet med forside og volumenvlies.

Nå nu tror jeg det må være nok for denne gang! 
Håber dette har været med til at afklare nogle af Jeres spørgsmål - eller kender I jo adressen...

Maria

Tidligere indlæg om quilteteori kan ses her, her, her 
- jeg ved der er flere, men dem må du selv lede efter!

3 kommentarer:

  1. Det er da noget af en udredning du der har fået skrevet, men en rigtig fin en, tak for det, men jeg kan da se det ikke er helt tovligt sådan som jeg gør med mange af tingene. Nu må du se at få hvilet fingrene efter alt det skriven ;0)

    SvarSlet
  2. Flot, at du tager dig tid til at "fodre" os andre med rigtig mange gode tips.
    Der er meget, jeg kan/vil bruge.
    Hilsen
    Yvonne

    SvarSlet
  3. Tusind tak for dine mange quiltefif - og din meget inspirerende blog i det hele taget.

    SvarSlet