lørdag den 12. december 2015

Modern Hexies - tutorial!

Så er den her... lovet for meget længe siden, men bedre sent end aldrig ikke?

Swap Miniquilt efterår 2015
Inden jeg kaster mig ud i denne tutorial, så vil jeg lige henvise til ophavs kvinden til denne skønne teknik nemlig Nicole Daksiewicz fra "Modern Handcraft". Hop endelig over og tjek hendes ud - der er mange lækre (og som navnet hentyder moderne) sager!

Tilbage til de der moderne hexagoner.
Det jeg viser her, er den måde jeg er endt ud med at synes bedst om. Nicole gør det på lidt en anden måde, tjek det ud og gør så hvad der passer dig bedst.

Klargør Hexagonerne:

 Til at lave hexagonerne bruger jeg papper, stofkvadrater der er 1" højere end højden på pappet, gluepen, ritråd og nål. Jeg klipper/skærer ikke stoffet i hexagoner, det er ikke nødvendigt.

Jeg sætter en lille plet lim midt på hexagonen og vender limen nedad mod stoffet. Så sidder pap og lim sammen, og jeg behøver ingen clips eller lignende under rining.

Jeg starter med at tage to ri sring, så første hjørner bliver låst. Jeg stikker kun igennem stoffet - aldrig gennem pappet.

Derefter drejer jeg min hexagon et hak mod urets retning og tager endnu et risiting. Når jeg drejer mod urets retning, er det for at opnå, at stinget "låser" hjørnet.

Jeg forsætter hele vejen rundt, men undlader at hæfte i samme hjørne som jeg har startet.

Når jeg har riet en stak hexagoner, skal de presses, så kanterne forbliver pæne og skarpe, når jeg piller pappet ud. Brug gerne lidt strygestivelse hvis du har.

Når hexagonerne er kølet af/tørret efter presning, fjerner jeg pappet. Jeg lader bare rytråden sidde. Når du har den mængde hexagoner du skal bruge - og gerne lidt flere, så du kar noget at vælge imellem - er det tid til at gøre baggrundsstoffet klar.

Optegning af grid:
Inden du tegner et grid, til at placere hexagonerne i, op, er det vigtigt at regne ud hvor lang afstand der skal være mellem linjerne.
Jeg er kommet frem til at højden af hexagonet + 1/4" delt med 2 = linjeafstanden.
I dette eksempel betyder det, at 1 3/4" + 1/4" = 2. Når det deles med 2 er linjeafstanden = 1".

Jeg tegner her på papir, da det er nemmere at vise teknikker på en jævn flade.
Start med at markere linjer enten lodret eller vandret. Her er 1" mellem linjer, og det skal der så være mellem ALLE linjerne!
 Næste sæt linjer skal tegnes med en vinkel på 60 grader ift første linjer.

Sidste sæt linjer tegner, så den rammer alle skæringspunkterne fra første to linjesæt. Nu ligner det mønsteret som vi kender fra kardus patchwork pap. Læg en eller anden form for mellemfor bag stoffet - lim gerne sammen - og vi er klar til at placere hexagonerne.


Jeg bruger ofte en vandopløselig pen til at tegne op med, men det er også muligt at bruge kridt, sewline pen, hera marker eller andet der nemt kan fjernes sidenhen.

Placer og lim hexagonerne på:
Først skal alle hexagonerne placeres på baggrunds stoffet (her bruger jeg hør), og det kan godt tage noget tid. Læg specielt mærke til retning på stof (så som striber), nuancer mv. Af erfaring ved jeg, at jeg skal tage et billede af mit færdige "oplæg", at der så nemt går ged i det for mig senere... Det gør der i øvrigt alligevel, men så har jeg da i det mindste mit udgangspunkt at forholde mig til!

Til pålimning bruger jeg enten Roxanes Glue-Baste-It (ses på billedet) eller den vandfaste lim som Nicole Daksiewicz anbefaler (kan ikke huske hvad den hedder, men Helene Juul Design sælger den).

 Jeg sætter en lille prik lim i hvert hjørne. Mere er ikke nødvendigt.

Så placerer jeg hexagonen på dens plads, og går videre til næste hexagon. Jeg bruger faktisk en pincet til dette arbejde, da det er så nemt at få gnattet fingrene ind i lim... som så kommer på forsiden af hexagonerne... Den opmærksomme læser kan tydeligt se, at mine gridlinjer ikke rammer helt perfekt. Nu er det sådan, at jeg heller ikke syr helt perfekt, så i sidste ende passer det super godt sammen!


Når alle hexagoner er limet fast, lægger jeg en eller anden type mellemfor (termolam, hobbs eller lignende) bag stoffet, og så quilter jeg i samtlige optegnede linjer. Jeg quilter altid alle linjer i samme retning, inden jeg tager fat på næste retning.

Se det var det... ikke spor svært, men en alvorligt afhængigheds skabende aktivitet skulle jeg hilse at sige.

Julegave til Helene 2014


Hvis du syr noget, og sidenhen viser det på ex instagram, så husk #modernhexies, så andre der har interesse i dette, kan finde og beundre dit værk!

Nok for nu... men det varer ikke så længe inden jeg vender tilbage med endnu en tutorial.

Maria