fredag den 31. oktober 2014

torsdag den 30. oktober 2014

Velkommen til mit (nyindrettede) lapperi!

Galionsfigur i vindueskarm
"Hele vejen rundt"
I skabe og reoler
Kaffe Fassett mindre stykker øverst, mere end ½ yard nederst.
Projektskab - Mrs. Billings og Dear Jane
Ufo'er og dejlige store stofstykker
Kit (har en del), flere stofstykker, jul, lyse stoffer og diverse lækkerier
Inderside af skabslåge med whiteboard - genialt til at træne quiltedesigns inden sykmaskinen
 Og lidt detaljer
Buksebøjler til enkelte igangværende projekter/blokke
Blikspande til farvesorterede rester
Glas - store og små - til farvesorterede knapper 
Diverse linealer/skabeloner
 Sprække til ekstra skæreunderlag, store linealer m.v.
Glas med zigzag lidser
Vase med moda Candy - guf, guf!
Holder til skærehjul m.v.
 Bøger - nogle sorteret efter tema
Kaffe Fassett
 Modern Quilting
Quiltning
Sypladsen!
Alt inden for rækkevidde - tv kan trækkes ud, så vinklen bliver god.
Sy-grejskasse - kan nås når jeg sidder ved maskinen
Kasser med lækkert tråd
Under bordet  
Dejlig stor skraldespand, kurv til rester af mellemfor,  "lillebror" symaskine 
og ret vigtigt, en plads til mine fødder, hvis den står på tv/håndsyning!
 Til at blive glad i låget af!
Har du lyst til at se lidt mere af mit lapperi, hvor du kan se nogle af mine kringlede løsninger 
på strygeplads, opbevaring, linealer... så kig med her

Maria
 - som nu bare skal i gang med at sy!

Jordemoderfagligservice?!

Som uddannet jordemoder sad jeg naturligvis klinet til skærmen i aftes da "DR2 Nu" blev vist. Her 18 timer senere sidder jeg stadig med ondt i ikke bare maven, men også i min jordemoderfagligeomsorg og -stolthed. Og her skal ingen tvivl være, selv om jeg ikke udøver mit fag, så er jeg jordemoder med stort J.

Og aldrig har jeg hørt sådan en gang lort!

Vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen siger om deres nye tiltag, hvor op til 3 fødende kvinder i udvidelsesfasen (6-7 cm)  skal dele en jordemoder:

"...der sker jo ikke noget, andet end at kvinden har ondt, 
og det er ikke nødvendigvis en behagelig periode for kvinderne, men man behøver ikke at sidde og være meget tæt på kvinden 
i hele den periode."

Efter denne udtalelse tænkte jeg først - jeg kan da ikke have hørt rigtigt - men det havde jeg desværre. "Der sker jo ikke noget!" 

Altså måske lige bortset fra, at den fødende udføre et fantastisk og til tider ret voldsomt arbejde i/med sin krop og psyke, at en familie skal dannes (eller omdannes), at et ufødt barn bliver klemt og stimuleret i rigt mål, at der skal lyttes til barnets hjerte, mærkes på veer, vurderes om alt forløber som det skal (og hvis ikke tage handling på det), og at jordemoderen (altså det troede naive jeg) skal  lære disse mennesker at kende, så de kan tilbydes lige den vejledning/støtte/omsorg de har behov for - og meget andet.

Uha, jeg tog fejl! Der bliver nemlig ikke talt om jordemoderfagligomsorg fra Hvidovre Sygehus ledelse, men derimod om sikkerheds- og serviceniveau. Og så slog det mig, det der skal udføres er

 "Jordemoderfagligservice"

Nu ved jeg ikke hvad et sådanne begreb skal dække over, men ret meget kan det ikke være - når det kan deles op mellem 3 kvinder i aktiv fødsel. 

Vi har generelt ikke hørt så meget i pressen om travlhedsproblematikken på landets fødegange. Og hvordan kan det så være? Jo, som nævnt i udsendelsen, skal gravide/fødende kvinder jo ikke få oplevelsen af, at det er "farligt" at tage på sygehuset for at føde - og det er det heller ikke. Ingen tvivl - sikkerheden er i top, men omend sikkerhed er uhyre vigtig, så gør sikkerhed ikke en god fødsel alene. Der skal så meget mere til - mest af alt tid! Og tid - det er sgu en mangelvare på mange fødeafdelinger i dag!
Yderligere har jordemødrene ikke nogen "sanktionsmuligheder". Der kan jo ikke sættes en lap papir på døren med "Alt optaget, kom igen i morgen". Eller "Hvis det presser så gisp - når I kan se hovedet, så træk i den røde snor".

Alle fødende skal have en jordemoder!!!

Det er så essentielt for alle jordemøder. Om det så betyder, at jordemoderen skal gå på kompromis (efter kompromis) med alt hvad hun har lært, at hun har både viden og kunnen, det ikke er muligt at gøre brug af, at hun skal tilbyde/vælge det næstbedste, at skulle sige "jeg kommer lige om lidt" velvidende at der nemt kan gå 30 min, at hun ikke får mulighed for at være helt tilstede i situationen (da der er andre presserende opgaver lige på den anden side af døren) - alt i alt med risiko for ikke at kunne gøre sit arbejde ordentligt (altså med egne øjne - og måske også med andres). Det er ikke bare frustrerende, men også frygtelig opslidende og en fantastisk kilde til stress. Og så har jeg jo slet ikke medregnet, at jordemoderen måske også kan få behov for pause med toiletbesøg, med mad & drikke (nå nej, det skal jo ud igen) mv.. 

Udfordringen er - med mine øjne -  at skabe ro, nærvær, kontinuitet (nøgleord for en naturlig fødsel) på en akutafdeling. Udfordringen er stor, for intet andet sted i det danske hospitalsvæsenet stilles der de samme krav, men det er det som om "dem i de højere luftlag" ikke har fattet.

Fødsler tager tid!

De kan ikke rationaliseres, effektiviseres, skematiseres, eller "serviseres". De skal have lov at følge deres egen rytme, deres eget liv under nærværelse af en af landets fantastiske, kompetente, sjove, dejlige og engagerede jordemødre!

(Så Torben Mogensen - tag og stik piben ind!)

mandag den 20. oktober 2014

Den der spørgeting...

Som lovet for lang tid siden, vil jeg her kort fortælle om baggrunden for min lille spørge-undersøgelse fra august. Mest af alt var det for at stille min nysgerrighed, men også for lige at stikke en finger i jorden (en meget lille plet af den) og få en fornemmelse af danske patchworkeres forhold til foreninger for vores hobby.

Når jeg først skriver om det nu, er det simpelthen fordi, jeg ville vente til det seneste nummer af Kludemagasinet var udsendt. Det er det nu, og i mit indlæg i KM "Generalforsamling - dialog eller ej" kan man læse om (blandt adet) baggrunden for min nysgerrighed/spørgedims. Jeg vil undlade at gentage mig selv her, så fat dit Kludemagasin og læs mit indlæg.

Er du ikke medlem af Dansk Patchworkforening (og derfor ikke har bladet) vil jeg blot sige, at det hele handler om hvordan DPF vælger at bruge sine midler.


Når det så er sagt, er dette ikke et oplæg til debat - tag den med din forening eller lad være!

Maria

PS: Sidst lige et stort tak til Jer, der har mailet til mig, sendt sms'er, stoppet mig på Træf... 
Det luner rigtig meget om mit hjerte!

søndag den 19. oktober 2014

Gået over tiden - men nåede det alligevel...

Jeg havde fuldstændig overset, at Helenes "sy-rums give-away" sluttede kl. 12 i dag (og det gjorde den så alligevel ikke - skal du også være med?), men jeg har fået lov at kaste mine tips med i bunken alligevel. Som nogen måske har opdaget, har jeg brugt den sidste uge på at rydde/rode op i mit lapperi, og nu nærmer slutningen sig. Jeg er ikke færdig, men kan godt vise nogle af mine løsninger alligevel...

Min absolut favorit løsning: Dåser til rester af stof. For snart længe siden syede jeg det limegrønne betræk der ses på dåsen til højre, og havde så planer om at sy betræk til mange flere dåser. Ja goddag mand økseskaft - det fik jeg da aldrig gjort! Men så fandt jeg disse pæne dåser i "Søstrene Greene", og købte straks 14 stk. Nu har de fået en stoflap og en klemme hver, så nu kan jeg nemt sortere mine meget små stofrester efter farve!
Disse mini-kommoder købte jeg for flere år siden i Jysk (har set dem der siden), og de er super til diverse småting ex. ekstra målebånd, nåle, fingerbøl, opmærkningspenne mv. Der er nummer på alle skufferne, og så har jeg en lille seddel med nummer/indhold ved siden af.
Jeg har et mindre lager af vliesofix, volumenvlies, rivevlies, H180 mv., og får at det fylder så lidt som muligt, har det hjemme i en Filur spand fra Ikea. Da siderne er lige, står rullerne pænt ret op.
Ser man godt efter, står der også en del rundstokke med skruer i enderne. De er fra mit sidste system til opbevaring af diverse ruller. Jeg havde to kæder hængende ned fra undersiden af mit skærebord, rundstokkene stukket ind i mine ruller, og derefter hængt op i kæderne - skruerne lå inde i kædens led. Der kunne hænge 6-8 ruller under bordet. Super godt system, men da mit skære bord er skrumpet, er der ikke plads til kædesystemet længere.
Undervejs i min omrokering i den forgangne uge, dukkede denne snilde sprække op. Min første tanke var at flytte skabet til højre mod venstre, så sprækken forsvandt. Men fik så den idé at bruge den i stedet for. Jeg har tidligere haft linealer hængende på enden af det ene skab, så nu kom der bare kroge i det modstående skab også, så der er plads til min lille strygebræt og min lækre lysplade. Så er det af vejen, men nemt at komme til! Tror måske jeg pynter vægen med et par lækre postkort?
Her et rigtig dårligt billede af mine stofskuffer. De har en super god højde til foldede stofstykker, og der kan være to rækker ved siden af hinanden. Systemet er naturligvis fra Ikea - nu med bordplade skruet fast oven på, så det er bunden af mit nye skærebord. Der er hjul på skuffedimserne, så jeg har mulighed for at flytte bordet, når jeg har lyst til det.
Så er der det med en designvæg. Uundværlig, men for mig personligt virker det bare som magnet for sedler, dimser, mønstre, lynlåse... Se bare de 5 cm designvæg til højre for skabet - ganske umuligt at designe noget som helst på! Så derfor har jeg nu kun mit "1-2-3 designvæg"system
Min arbejdsplads ved symaskinen er med hjemmelavet "hul" så symaskinen kommer ned i niveau med bordet. Det er godt for skuldrene, stolen kan være rimelig lav, så jeg kan nå gulvet (her skal ikke grines) og det gør det noget nemmere at tumle en stor quilt. Jeg har også en lille strygeplade på en kommode, så det er muligt at sidde og presse en nyligt syet som på en blok.
Og sidst men ikke mindst... 
Billede lånt hos Ikea
... så meget opbevarings plads som muligt! 
Reoler, skabe, kasser, kurve, sybokse, Fru Christoff poser...

Det var det - kommer sikkert på mere, men så kommer det en anden dag!

Inden for et par dage regner jeg med/håber jeg på, at kunne byde indenfor i mit lækre nyindrettede lapperi - nu trænger jeg også til at sy noget!!!

Maria

onsdag den 15. oktober 2014

Hvad hulen...

... er det der foregår?

mandag den 13. oktober 2014

Bare en bog mere...

Det er altså noget af en udfordring at fylde i min nye reol. Egentlig ville jeg have vitrinelåger på det reolfag, der nu er fyldt med hvide Ikea kasser, men der var ikke nogen at købe i går, så nu bliver det en kasse reol i stedet... måske. Jeg er ikke sikker på, at jeg kan holde ud at se på det. Eller, nu jeg sidder og ser på billedet, ved jeg, at det gider jeg ikke se på. Altså må nogen af dem med og ind i de smalle reolfag.

Klog af skade har jeg lavet god plads til nyindkøbte bøger - der kommer med sikkerhed flere til. Tre af hylderne er "eksklusive"; Modern Quilt, Quiltning og Kaffe Fassett. Og resten er bare "kastet ind".

I dag har vi også fået monteret min lille fjernsyn med vægbeslag, så det nu hænger inde i reolen og kan trækkes ud ved behov. Så vælter katten det i hvert fald ikke ned fra vindueskarmen.

De næste par dage står den på efterårsferiehygge med familien, så der får jeg nok ikke pakket ret meget ud.

Maria

lørdag den 11. oktober 2014

Der er hul!!!

Hold da op en dag vi har haft! Ikea fra morgenstunden, hjemme igen omkring kl. 13, frokost og lille hvil, og så gik vi ellers i sving! Har forsøgt mig med lidt "trin for trin" fotos.
Tomme reoler og skabe blev flyttet rundt.
 Gamle reoler nu på ny plads - Julie, gemalen og jeg samlede reoler til den store guldmedalje... længe!
Min mor kom forbi og lavede den lækreste aftensmad til os... 
jeg elsker romanescokål, det er såååå flot og har en skøn mild smag.
Her er den så - min nye reol, der mindst giver 17 hyldemeter mere plads. Dertil kommer så evt. ekstra hylder, hvis det bliver nødvendigt?! Og ja, det er så her der hul. Ikke bare et, men hele to. Reolen længst til højre, har allerede nu inden den er blevet fyldt op, levet et noget hårdt liv. Hul nederst til strøm (der er kun to stikkontakter i rummet - begge bag denne reol), og det øverste lige over hylden er til ... Spændende ikke?!
 Og så sluttede vi af med et stykke othellolagkage til lidt flimmerkasse alle sammen.
Inden længe venter dynen - og i morgen endnu en arbejdsom dag!
Maria

fredag den 10. oktober 2014

"Er du HELT sikker på...

... at du kommer til at bruge denne dims på et tidspunkt?" har manden min sagt ret så mange gange i eftermiddag. Hvis jeg ikke var HELT sikker, så var aftalen, at dimsen skulle smides ud - og det først efter at manden lige havde givet sagen et ordentligt tryk, så den ikke kunne fremdrages igen i et svagt øjeblik.
Nu er alle skabe, reoler og flader tømte, alt pakket ned i kasser, boxe, kurve, og det hele placeret i vores stue. Hold fast hvor har jeg mange skatte i de kasser! Jeg er så umådelig heldig, at jeg har en ret fantastisk tålmodig mand, der bare tager mit roderi oppefra og ned, og hjælper det bedste han kan. I morgen står den på Ikea, flytte reoler/skabe jeg allerede har, samling af nye reoler mv., og så kan jeg i ro og mag sortere og finde ud af, hvor alting skal være. Fantastisk!
Men først tror jeg lige, jeg vil sove på det!

Maria