mandag den 31. maj 2010

OPAM maj



Jeg må nok indrømme, at denne måneds "høst" har været langt over middel - og det skal vare længe inden jeg skal sy så meget på så kort tid igen.

Maria
Posted by Picasa

lørdag den 29. maj 2010

Helt ude af proportioner!


Der er jo ingen tvivl om, at denne posetaske på en eller anden måde er blevet alt for lang... Det er hvad der sker, når der samtidig med syning skal chokoladiseres 180 stk kransekagekonfekt og bages 6 pk Amo Brownie (prøv den!!!), puttes unger og ses film i flimmeren!

Eftersom resutatet af min syning så sådan ud kl 22.30 i aftes, og tasken skulle afleveres idag, var det kun et at gøre... noget radikalt!


Af med bundenfolden.

Lave almindelige hjørner og sy lukkekant på.

Og her er så resultatet, der bestemt passer bedre i højde/bredde. Der er stadig god plads i tasken, så opgaven er løst på tilfredsstillende vis.


Så trængte jeg også til at lave noget lidt sjovere... så jeg lavede lige en mini-klaptaske...


Læg lige mærke til hvor godt stoffet matcher... Minitasken ligger på den tunika, jeg skulle have/har haft på til min svigermors 70 års fødselsdag idag. Dem må jeg lave nogen flere af... og min mor har som altid velvilligt meldt sig som "forsøgsaftager"!

Nu er benene trætte efter en hel dag i høje hæle, så af med skoene og fødderne op!

Maria

Lige et billede af den sangskjuler Julie og jeg havde lavet til farmor.


Og et andet af det stof, der lå i min postkasse, da vi kom hjem -


det skal der blive den lækreste taskt ud af!

fredag den 28. maj 2010

Snegl på facebook

Lad os bare slå det fast med det samme - sneglen er mig!
Jeg har en profil på facebook af en eneste grund; nemlig at det er hovedkommunikationsvejen i en forening jeg er medlem af. Jeg har ikke en profil for at finde gamle klassekammarater, samle mig en stor skare "tilhængere/venner" og heller ikke for at blive fundet. Det betyder også, at hvis du skriver til mig og spørger om jeg vil være venner... så svarer jeg nej. Det har ikke noget med dig at gøre, det har noget med mig at gøre.

Men, men, men, så skete der alligevel idag, det der med at blive fundet... Og det var faktsik ret sjovt, må jeg jo nok indrømme. For jeg er blevet fundet af en gammel belgisk ven, jeg mødte i Israel i 1992. I en del år ringede han til min fødselsdag hvert eneste år, men et år var det ikke mig der tog telefonen og den der gjorde, forstod ikke en dyt engelsk og det var så det. Og faktisk savnede jeg det lidt.

Men nu er jeg fundet... ikke at jeg ved, hvad jeg skal bruge det til, for jeg har jo ikke været væk...

Maria

torsdag den 27. maj 2010

Ny bog!

Forleden dag lod jeg mig friste af en "tilbudsmail" fra Amazone.com. Det var en taskebog, som så lidt lækker ud - eller i hvert fald et enkelt af billederne på forsiden. Jeg har sådan en "Buy now with 1-click" ordning, så der er ikke ret langt fra tanke til klik, hvilket jo både kan være godt og skidt!




Her den lækre taske fra forsiden.

Også denne bog indeholder mønsteret på en fuldstændig uundværlig sag - specielt for os uden (trang/hang til hund...

En pose, så det er muligt at have et større lager af hømhøm poser med på luftetur!!!

Men som Karina sagde (under megen tøsefnis i Helenes butik - undskyld Helene!), så har hunden nok i højere grad brug for en tur til dyrlægen end en gåtur, hvis så mange poser er nødvendige til en enkelt tur!

Maria

onsdag den 26. maj 2010

Syr de mon nogensinde?

Nej, det gør vi faktisk ikke - i hvert fald ikke, når vi er sammen! Jeg har haft besøg af min dejlige veninde Karina siden i går morges og vi har lavet rigtig meget patchwork relevant, men syet er bare ikke en af delene!  Karina havde taget symaskinen med og slæbt den helt op til mig, men den kom aldrig ud af tasken. Mon vi nogen sinde lærer det? Nå ikke!

I går startede vi med traditionel fynsk morgenmad... og her kan vi jo passende sprøge:

"Hvad er det???"

Jo, det er rundstykke med brunsviger på!!!

Jeg må nok indrømme, at jeg spiste mine hver for sig - og det var rigtig lækkert!
Så skulle der tegner og planlægges, noget af det vi er bedst til sammen nemlig, hemmeligheder, så ikke mere om det!

Karina havde aldrig været i Helene Juuls butik, så der lavede vi en tur ud og derefter til "lynlåsland" som Outlet hedder her hos os. Efter en omgang aftensmad ude i byen, var det lige hjem og videre med det hemmelige... og senere fandt vi masser af stof frem fra gemmerne, for nu skulle der leges!!! Så vi legede til vi segnede og fortsatte straks her til morgen...


Som det tydeligt ses har vi været ved at klippe og klistre og stoffet er proppet tilbage i skabene. Nu kunne det have været tid til at sy, men nej for besøget var slut! ØV til begge dele!


Her er mit kludeklip... Mønsteret er fra "Don´t look now"!, som laver nogle ret så fantastiske designs. Dette mønster er til fri download og findes lige her. Ser det ikke sjovt ud? Der skal applikeres med rå kanter og så skal det hvide baggrundsstof monsterquiltes helt tæt. Og så er en ny pude næsten født... mon det bliver en lang omgang? Altså inden det rigtigt kommer i gang!

Tak for denne gang søde - vi ses heldigvis lige straks igen!

Maria

mandag den 24. maj 2010

Quilteudfordring til mig selv

Jeg har tidligere skrevet tidt om mine overvejelser ang. quiltningen af tæppet i tre farver. Normalt har jeg det sådan, at når en top er færdig "snakker" jeg lidt med den og så kommer quiltedesignet helt af sig selv. Men jeg må indrømme, at denne top ikke sagde spor - i hvert fald ikke noget jeg kunne forstå. Så printede jeg en del tegninger ud fra EQ6, så jeg kunne indtegne forskellige quilteidéer. Heller ikke det virkede rigtig befordrende for processen. Men så i fredags kom sidste og ret spændende lektion fra QU i maskin quiltning, og jeg gav så mig selv en udfordring at arbejde ud fra.
  • Alt skulle quiltes i fri hånd - altså ingen opmærkning
  • Quiltningen skulle være uden undertransportør
  • Designet skulle bevæge sig uden for "blokkene" - altså binde flere blokke sammen 
  • Det måtte ikke være et "all over" design.
Nu havde jeg noget helt konkret at arbejde ud fra og på en eller anden måde gjorde det det hele meget nemmere.

Jeg lagde ud med at quilte 12 blomster, så nogle bure, linjer i kanterne og derefter linjer mellem nogle af blokkene og så 700 m quiltetråd og ret så mange timer senere var jeg tilfreds.




Quiltningen ses tydeligere på bagsiden.





Så nu til noget småt... med prikker!

Maria

PS: For to års siden syede jeg en quilt i samme stofserie til min faster. I den quilt er der kun brugt to stoffer, men en helt anden teknik. Du kan se den her

søndag den 23. maj 2010

Overspringshandling udskudt... til nu!

Det der med lukkekant er bare ikke mig. Og slet ikke når det er nummer 3 inden for kort tid, men det skal jo gøres alligevel. Så var det, at jeg kom på, at hvis jeg nu tog et billede af min flot oprullede stofstrimmel, så kunne jeg lige vise den her på bloggen inden påsyning, men så kom manden og snuppede computeren. Derfor først overspringshandling nu. Det er ikke tit jeg ruller strimlenden, men det gør altså påsyningen noget nemmere specielt når strimlen er laaaaang!
Her er den så...

... se lige hvor pænt den ligger!!!

Og hvad er det så jeg lige nu forsøger at springe over??? Jo, det er såmænd at sy den på på bagsiden - det bliver også på maskine for jeg er doven/fremadrettet/inspireret til noget andet eller ... Kald det hvad du vil, men det virkler for mig og jeg gør det gerne på "brugsquilts". Ikke på ophæng, løbere, duge, tasker...
Så det er nu, at tanket om at kunne stå op í morgen og finden en fiks og færdig quilt, skal få mig til at springe over til symaskinen og komme igang med at bliver færdig! Hm...

Se lige hvad ønskefeen Pia kom forbi med tidligere idag... Tusind TAK!


Maria - der springer!


Absolut forbudt!!!

I dag har jeg gjort noget, der er absolut forbudt - jeg har skruet på den der lille bitte skrue på mig spolehus!!! Og hvorfor nu det? Jo, når jeg frihåndsquilter skal min overtrådspændign ofte stå på 9, hvilket betyder et voldsomt pres på tråden = den knækker tit. Det har jeg længe været s.... træt af!!! Jeg har talt med min symaskinemand om det og han har foreslået, at jeg skulle købe mig et ekstra spolehus til quiltning, men rent prencipielt har jeg ikke villet det, for en quiltemaskine til adskillige tusinde kroner, skal bare kunne quilte uden ekstra omkostninger. OK, det er nok lige lidt firkantet af mig, men altså...

Så i stedet har jeg bandet og svovlet, skiftet nål, tråd, nål, tråd og hæftet utallige gange inde midt i et mønster og tænkt, at næste gang ville det gå uden problemer. Hvilket det naturligvis ikke gjorde! Fantastisk som man kan overbevise sig selv om de mest usansynlige ting!

Men for en måneds tid siden læste jeg i et quiltemagasin, at selv om det er "absolut forbudt" at skrue på den der skrue, kunne det altså nogle gange være helt nødvendigt. Det tænkte jeg så lidt over og kom så på også at spørge min lærer på QU, hvad hendes erfaring med operationen er.

Enden blev... at jeg skruede inden dagens quiltning. Og det virkede fantastisk!!!! Jeg har quiltet som en drøm med en overtrådsspændign på 6,2. Ikke ret mange trådknæk og perfekte sting på begge sider. Hvem der havde haft nosser til at gøre det for længe siden... det var jo ikke mig.

Det er den der grøntmalede skrue det hele handler om.

Men hvad var det så helt præcist jeg gjorde???
Denne skrue har en enorm effekt på over- og undertrådens samarbejde, så det er altså ikke noget man bare lige skal kaste sig over at gøre. Skulle du nu alligevel har lyst til/brug for at gøre det, er her lidt retningslinjer:

  • Hvilken vej skal der drejes - huskeregel: right = tight , left = loose

  • Sæt et mærke med neglelak eller rids en lille streg inden du drejer, så du kan dreje tilbage til start

  • Start med at dreje 1/8 runde.
Nu bliver det bare spændende næste gang jeg skal sy to stykker stof sammen, for det er jo ikke til at vide om trådspændignen virker til det også?!

Maria

fredag den 21. maj 2010

Efterlysning!!!!!


Har du noget af dette stof? Vil du sælge det til mig?
Så bliver jeg bare utrolig glad!!!!!
Jeg mangler 2 strimler af 5 x 35 cm og også gerne en på 5 x 15 cm.
Send mig en mail på sy@momaquilt.com hvis du kan redde mig dag.

Maria

Min søde syveninde Pia, kom med et meget vigtigt spørgsmål, nemlig størrelsen på lappen. Nu har jeg fiflet lidt med det, og det er næsten 1:1 nu. Eller med andre ord lappen er 6 x 6 cm.
Posted by Picasa

torsdag den 20. maj 2010

"Mor har altid ret"

Det er ikke så længe siden, min søde mor sagde, at nu syntes hun snart, jeg skulle sy noget større på min symaskine... Og det gjorde jeg så naturligvis!!! Ok, nok ikke lige fordi, hun sagde det, men alligevel...


De sidste par dage har jeg så arbejdet på denne top, som skal blive til en 70 års fødselsdagsquilte til min svigermor. Farverne er lige hendes og selv om jeg, da jeg tog stofbunken ud af skabet tænkte "Det bliver da nok lige noget kedeligt", må jeg indrømme, at det faktisk bliver ret lækkert.

Jeg har brugt lant tid på at overveje quiltningen og har tegnet flere skitser, men tror nu jeg ender ud med et "all over pattern"  som meandering med blomster. Det vil give en dejlig fast konsistens og er overskueligt at give mig i kast med. Der er nemlig ikke så længe til fødselsdagen!

Og så tror jeg faktisk, at jeg bagefter skal kaste mig over noget småt... mor...

Maria


tirsdag den 18. maj 2010

Godt grej til quiltning!

Efter så meget quiltesnak på det sidste, har jeg fået et par spørgsmål om quiltegrej.
Jeg har faktisk nogle fuldstændig uundværlige sager, jeg bruger, når jeg quilter:

 Handsker:
Læg mærke til hvor godt tæt quiltehandskerne sidder på mine hænder! Og de strammer ikke spor - selv ikke efter 5 timers intens quiltning!

Marie spørger, om man kan bruge de der havehansker med gummidutter? Det ved jeg ikke, for jeg har aldrig prøvet. Når du skal vælge handsker er det vigtigt, at de sidder pænt stramt til hænderne - de skal fungere som et lag ekstra hud med dutter på og så går det ikke at de skrider rundt på fingerene. De skal heller ikke være for varme, for så får du meget svedige hænder efter at have quiltet i et stykke tid.

Det er jo altid muligt at starte ud med et par havehandsker... og så skift til quiltehandsker, hvis de alligevel ikke er helt gode.

Gode handsker er luftige, sidder godt på hænderne og får dig til at glemme, at du har dem på!

Update 2014:
Havehandsker til havearbejde - quiltehandsker til quiltearbejde!

Jeg ved, at Helene Juul har nogen i sin forretning.

Pincet:

En lang pincet er rigtig god, når undertråden skal trækkes op på forsiden inden quiltningen begynder. På den måde undgår du filtret tråd (lave fuglereder) på bagsiden, og det bliver nemmere at hæfte med det samme.


Selvtrådende nåle:

Når undertråden er trukket op på forsiden og du har quiltet et lille stykke, kan du komme til at hæfte trådene. Lav en quilteknude 0,5 cm fra stoffet, brug den selvtrådende nål (man skal ikke tråde nålen gennem et nåleøje, men kan trække trådene ned gennem en lille "sprække" til nåleøjet) og hæfte tråden med det samme. Så skal det ikke bruges uanede mængder af tid på det senere, hvilket er skønt.

Quilteknude:
Sno tråden som på billedet og træk den midterste tråd på gennem "cirklen". Stik nålen gennem "criklen" og styr knuden ned mod stoffet til den er 0,5 cm fra dette, stram til og tag nålen ud. Hæft ved at stikke nål  gennem det sidste "trådhul" og før den gennem mellemforet langs stoffet nogle centimeter og op på forsiden igen. Træk let i tråden, så knuden forsvinder ned i mellemforet og klip trådenden af.




PS: Da jeg startede med at (frihånds-) quilte, havde jeg en symaskine (hvor undertransportøren kunne sænkes), en helt almindelig symaskinenål, en tilfældig quiltetråd og så en stor portion lyst til at eksperimentere. Så bare kast dig ud i det!!!

Kan købes her

Mit absolut bedste stykke grej. Det er et stykke Teflon jeg lægger på symaskinebordet (dækker undertransportør, så det er til frihåndsquiltning) og så glider quilten super nemt rundt. Jeg fik det i julegave sidste år og har brugt det til stort set alt frihåndsquiltning siden - det er FEDT!

Symaskinenåle:

Det er et stort emne, så jeg gør det super kort. Hvilken nål der skal bruges afhænger af symaskine, stof, mellemfoer, tråd og quilter. Lav en test hver gang du skal i gang med et nyt projekt!

Men når jeg quilter bruger jeg en af følgende nåle:
  • Universal 80/12 - til sybokse eller dækkeservietter med volumenvlies
  • Univerasl 90/14 - som før men lidt tykkere tråd
  • Quiltenåle 80/12 eller 90/14 - til tæpper (hobbs mellemfoer eller tykkere pladevat)
  • Topstitchnåle 80/12 eller 90/14 - tæpper (hobbs mellemfoer eller tykkere pladevat)
  • Univarsal 100/16 - når alt andet ikke virker  
Fælles for alle nålene er, at jo højere nummer jo større nåleøje.

Update 2014:
I dag bruger jeg universal 80/12 til 95% af alle opgaver ved min symaskine... om det er sammensyning eller quiltning. Skal god siges, at jeg ikke sådan lige kaster mig over noget med effekttråd.

Tråd:

Alt hvad jeg kan får fingrene i at quiltetråd, men ikke vokset tråd, da det ødelægger symaskinen! Og næsten altid samme tråd i over- og undertråd!

Update 2014:
Jeg bruger mest af alt Amann polyestertråd 1000 m. Og det både til sammensyning og quiltning. Ofte quilter jeg meget tæt (fjer eller moderne), og så er det vigtigt med en tynd og stærk tråd, så det ikke klumper sammen.

Update 2017:
I dag er jeg absolut afhængig af Aurifil tråd 50 wt. Den er ren bomuld, findes i mange farver og kan bruges til det HELE!

Sikke en lang smørre... har det givet nye spørgsmå, så skyd endelig løs, og jeg vil svare, det bedste jeg kan.

 Maria

lørdag den 15. maj 2010

Helles Quilt


I går var vi til min veninde Helles fødselsdag i Hjørring. En herlig aften... jeg kan næsten ikke tale idag efter at have grint urimelig meget!

Så var det jo også tid til at aflevere stjernequilten og den faldt helt bestemt i fødselarens smag.


Oprindeligt var det min plan at lave en bred pink kant, men efter at have lavet de pink hjørnesten gik det bare ikke, så den måtte nøjes med at titte. Jeg syntes faktisk effekten er ret fed, så den skal nok blive brugt en anden gang.


Bagsiden med fuld pang og tydelig quiltning - her kommer den virkelig til sin ret! Det er ikke lige til at se, men jeg har quiltet med hhv. grøn, gul og pink. Klik på billedet for at se det større...


Torsdag aften efter konfirmationen var jeg bare for træt/doven til at lave en label til bagsiden af tæppet, men så talte Karina med store bogstaver... Tak for det søde.

Inden vi atter vendte snuden hjemad idag, måtte vi lige en tur ud til det store hav!


... og forbi Postgården... mere om det en anden dag!

Maria

torsdag den 13. maj 2010

Sådan!

Idag har vi været til konfirmation og det blå-lilla tæppe er kommet til sin rette ejerkvinde. Jeg må sige, at jeg er blevet overordentlig tilfreds med det - både quiltningen og farverne, der minder mig om havet på en let overskyet sommerdag! Tæppet er 150 x 170 cm.

 
 
Efter jeg havde doodlet tæppet, quiltede jeg rundt om alle broderierne, så de kom til at stå tydeligere frem.  Det ses bedst på bagsiden. Også denne quiltning er gjort i fri hånd - jeg skal jo øve mig ift. mit QU kursus.
 

Sidst med ikke mindst et billede af krikken Rikke. Er hun ikke skøn?! Hende har vi (manden min og jeg) lavet og brugt i et indslag i en sangen fra vores del af familien

Nu er det tid til at smække fødderne op!

Maria
Posted by Picasa

Jeg vandt!!!

Nej tænk - jeg var en af de heldige ekstra vindere i Else Maries gættekonkurence! Glæder mig allerede...

Maria

tirsdag den 11. maj 2010

Julen kommer tidligt i år...


... så jeg er begyndt!

Maria
Posted by Picasa