onsdag den 31. marts 2010

Gårsdagens indkøb

Jeg var også lige en tur forbi Bøgelund Patchwork sammen med Karina igår.
Jeg har en kær veninde, der fylder 40 år til maj, og hun har ønsket sig et tæppe i pangfarver. Så jeg tænkte, at jeg lige måtte supplere mine pangfarverde stoffer lidt. Jeg havde godt nok ikke "lige nået" at se, hvor meget jeg allerede havde på lager, så hvad der ender med at bliver suppleret - lageret eller indkøbene - må tiden vise. Men sikke skønne stoffer. Imorgen må jeg på jagt efter flere stoffer med knald på og så nogle lilla til at give tæppet noget dybde. Det bliver herligt at arbejde med!


Mønsteret har jeg fundet i et amerikansk quilteblad. Det er en sjov teknik, som jeg faktisk har tænkt mig at følge til punkt og prikke, men laver lige noget om på farveplacering/desing. Jeg er jo ikke god til det med at følge et mønster!

Så var der også knaldtilbud på BST sytråd - 15 kr pr. rulle! Fabrikken er gået konkurs, så snart er det slut med at sy med denne tråd. Det bliver svært, for den har jeg brugt i de 4 år jeg har syet og jeg elsker den. Men, som min symaskinemand siger; "Kan du da ikke lade være med at sy med det der l...?" Og jo, det kan jeg da bestemt, når altså lageret er brugt op! Men jeg tror nu jeg gemme 1/2 rulle af hver farve til håndsyning, og så må jeg jo finde noget andet til maskinen.


Og så lige lidt af det løse...

Maria



tirsdag den 30. marts 2010

OPAM i marts - nu med sneak peek

Jeg kan jo godt se, at det mest er blevet til bløde sybokse her i marts...  8 stykker i alt. Og så er det  jo det med hemmeligheder, som bliver syet, men som ikke kan vises. Et mindre tæppe og to applikerede "dimser"... Kommer tid kommer billeder... men det er altså lang tid til. Og så alliegvel, to sneak peek kan det godt blive til!  Læg lige mæske til hvor lækkert knaphulsstingene ligger på billedet til højre... det er syet med tidligere omtalte super lækre tråd!                                          

Idag har jeg være hos Karina og "Damerne" i Middelfart. En skøn eftermiddag der bød på megen snak og rigtig flotte og meget forskellige Harmonier. Men ingen billeder her (desværre Hanne, du må vente endnu en stund!), for på KarMa Quilt er det nu muligt at downloade BOM pakke 1-5, og da det jo er en "hemmelig" BOM, kommer der ingen billeder af Harmoni'er foreløbigt!

Men så kan jeg da vise et helt andet billede...


Karina og jeg indtog vores aftansmad på en Café Razz. For at trække tiden inden vi skulle gå igen (og jeg skulle vende snuden mod jylland) besluttede vi os for en lille dessert... Det med lille ved jeg ikke, men den var præcis lige så lækker og klistret som den ser ud, og den medfølgende softice en absolut nødvendighed for at få glid i sagerne.

Imorgen følger billeder af skønne stoffer jeg "kom til" at købe!

Maria

mandag den 29. marts 2010

Hvordan ser giraffen ud?

Ja, det er så mig der er giraffen! Idag har jeg besluttet mig for, at sætte et lille billede af mig selv her på bloggen. Jeg ved, at der allerede er rigtig mange der har selvportrætter her i blogland, men af en eller anden grund har jeg ikke rigtig haft lyst. Tror faktisk jeg har følt mig lidt anonym uden billede... hvilket jo er ret så skørt, min blog taget i betragtning. Så nu har jeg besluttet at hive hovedet op af busken!

Imorgen skal jeg også være giraf! Jeg skal nemlig en tur til Middelfart og mødes med Karina!!! Karina har et hold på aftenskolen, hvor de fleste har syet vores Harmoni, og disse "Damer" (som de hedder i daglig tale os imellem) skal så imorgen har lov at møde giraffen. Og jeg skal se intet mindre end 10 Harmoni'er! Se det er bare vildt og jeg glæder mig som et lille barn!

Og derfor slutter jeg også nu, for på mit stuegulv ligger min Harmoni med kanter lagt op og jeg forsøget at beslutte mig for, hvordan disse skal se ud... og jeg kan ikke rigtig bestemme mig. Men da jeg jo ikke har lyst til at komme til Damerne imorgen med et samlesæt, må jeg snart tage en beslutning!

Maria

fredag den 26. marts 2010

Thermolam og krimi.

Jeg har fået flere spørgsmål ang det thermolam, som jeg bruger i alle tasker, punge, sybokse mv.


På billedet ser til venstre thermolam (727) og til højre Alu vat. Begge dele kan bruges til grydelapper, men der er altså kun thermolam, der kan bruges i tasker mv. Dette materiale er lidt som komprimeret filt, fast og lidt stift i det. Derved giver det "krop" til ex. sybokse og giver rigtig fine quiltelinjer.
Jeg er fra tid til anden stødt på en lidt anden afart af thermolam der knitre. Funktionen er den samme, men jeg kan personligt ikke holde ud at det knitre, hver gang jeg tager fat i min syboks/taske mv.

Thermolam kan vaskes, men pas på med at stryge det ved hård varme for længe. Det krymper ligesom lidt sammen.

Sidste skud på stammen. Den er til min svigermors høreapparats dimsedutter.
Et skønt stykke Kaffe Fasset og lidt prikker gør underværker!


Så er der lige det med krimier... Jeg er krimi-man. For mig er det et fedt om det er på tv eller som lydbog... sidst nævnet ryger der rigtig mange af her hos mig!

Forleden nævnet jeg Arne Dahl, som har skrevet 11 spændende og også givende bøger om A-gruppen. Gennem det sidste 3/4 år har jeg hørt krimier af følgende forfattere og jeg kan på det varmeste anbefale dem alle:

Karin Fossum, Elsebeth Egholm, Åke Edwarson, Mari Jungstedt, Jussi Adler-Olsen, Håkon Nesser, Åsa Larsson, Jo Nesbø, Peter Robinson, Liv Mørk, Arnaldur Indrióason og Arni Porarinsson.

For langt de fleste gælder det, at de skriver bøger der kan stå for sig selv, men som med (stor) fordel kan læses i kronologisk rækkefølge. Alle serier (rækkerfølger) og mange flere krimiforfattere kan findes på Krimisiden.dk

Nu hvor jeg er igang, har jeg også lyst til at fremhæve tre andre romaner, som jeg syntes er fantastiske.
Ida Jessen: Børnene. Linda Olsson: Astrid og Veronika. Audur Ava Ólafsdóttir: Stiklingen. Nå ja, så er der jo også lige Marianne Fredriksson!

Tror faktisk jeg kunne blive ved længe endnu, men der er jo opvarmning til X-factor, så...

Maria

torsdag den 25. marts 2010

Slurp...


Ser det ikke bare dejligt forårsagtigt ud?!
Det er MasterPiece fra Superior Threads og den kan bruges til både applikation, quiltning og sammensyning.
Den kan købes hos Helene Juul og fåes i ret mange skønne farver...

Jeg har idag applikeret med den og det var som en drøm!

Maria

onsdag den 24. marts 2010

Fra pap til maskine - en vejledning.

Jeg vil her forklare/vise, hvordan jeg maskinsyr en kant på et top syet over pap.
Først er toppen presset - alle sømme/samlinger lagt nydeligt og presset flade.

For at kunne sy kanten på, skal mit sømrum på de yderste papstykker foldes ud og presses. Så jeg fjerner ritrådene i kanten af hvert af disse papstykker et af gangen. Ritråden på resten af papstykket lader jeg blive siddende. Jeg presser sømrummet ud og rieratter stoffet på pappet nu uden ombukket sømrum. (Mon dette er til at forstå? Det kommer et billede om lidt!). Så tager jeg næste papstykke.
Når jeg vælger at gøre det sådan, er det af to grunde. Dels for nemt at kunne skære sønmrummet til i 1/4" bredde, dels for at undgå at stoffet give/strække sig under kantpåsyningen  - det er nemlig ikke muligt så længe pappet sidder i.

Når jeg har riet hele vejen rundt om toppen uden ombukket sømrum, skærer jeg sømrummet til. Derefter er det tid til at fjerne alt det pap der ikke er i berøring med kanten.

Nu skal toppen måles (siger Karina - så det gør jeg!!!). Lad os sige, at kanten først skal syes på øverste og nederste kant. Jeg måler så bredden af toppen 3 - 5 steder og finder gennemsnitsbredden. Derefter skærere jeg mine kantstrimler i dette mål.

Jeg finder midten af både kanten og strimlen. Sætter strimlen fast med knappenåle  i begge ender og ved midtermærket (ved langsiden laver jeg også 1/4 mærker), fordeler strimlen jævnt over kanten og sætter rigeligt med knappenåle i.

Der er en del forarbejde for nu at kunne sætte sig mageligt tilrette ved symaskinen... men det er hvert minut værd - når man er mig!

Nu er det så bare at sy med 1/4" sømrum, så vil nålen følge pappets kant og det hele passer sammen. Men så nemt er der jo alligevel ingenting der er... i hvert fald ikke, når enkelte sømrum på toppen ikke er brede nok til mit sømrum. Se bare her... kantstrimlen (grøn) ses tydeligt og det burde den jo ikke!


Men det er ikke noget problem med denne metode! Da jeg jo ved, at kantstrimlen (grøn) skal flugte med trykfodens kant, for at lave det rette sømrum, lader jeg den fortsat gøre det. Samtidig ved jeg jo også, at nålen skal flugte pappets kant, så jeg lægger toppen tilrette så nålen gør dette. Og derved kommer sømrummet til at passe trods "stofmanglerne". Kanterne presses - sømrummet skal presses ind under kantstrimlen.
Når kanterne er syet på øverste/nederste kant måles der igen, men denne gang på højden og processen hele gantages. Og så kan det sidste pap pilles ud.

Og vupti - nåå, måske en lille overdrivelse alligevel... - så har min Harmoni fået sin første kant på!!!!!!

Maria

Metamorfose!

Ok, jeg er absolut "skadet" af at have hørt alle Arne Dahl's krimier om A-gruppen og metamorfoser er et af hans yndlings ord. Godt der findes en synonymordbog på nettet - altså der er tale om en forvandling.


Nu er det sådan, at jeg jo ikke kan vise forvandlingen her, men jeg kan vise hvad det er, der har afstedkommet den... nemlig at pappet nu er pillet ud af min Harmoni! Næste punkt er første og smalle kant... gad vide hvornår det bliver?



Sidste uge bød også på endnu to bløde sybokse. Den rød/grønne med stormønstret krop har vores Bedste fået i fødselsdagagave. Den er syet, så den passer til det patchworksæt hun fik i sommers.

Den lilla/grønne skal fyldes med påskelækkerier og så skal Julie have den med i skole på fredag. En af de lærere hun har haft i dette skoleår har sidste dag fredag og så skal der jo en lille gave til.

Maria

fredag den 19. marts 2010

Til højre eller til venstre?


Idag har jeg quiltet et mindre tæppe. I kanten skulle der quiltes linjer med 1" mellemrum og så er det jo herligt at have en overtransportør, hvor der kan monteres en afstandsmåler. Det vil sige, at den der metalbøjle kan monteres, så afstanden fra nålen til bøjlen lige giver den ønskede afstand. Så er det jo rimglig ligetil at lade bøjlen følge en søm/linje og så bare sy. Skønt!

Men, men, men hvorfor så alligevel ikke gøre det så besværligt for mig selv som muligt???


Nu er det sådan, at tæppet er hemmeligt, så derfor de lidt "smalle" billeder. Men som den opmærksomme læser hurtigt aner, så har jeg møflet hele quilten ind under symaskinearmen (mon det hedder sådan?) og skal så mosle en hel del for at kunne quilte mine linjer! Noget besværligt... men så slog det mig, at jeg da sikkert kunne montere bøjlen til den anden side!!!!


Og ja, så gik det let som en leg!

Maria


torsdag den 18. marts 2010

Hvad er nu det for noget???


Jo altså, det er skabslåger med "lærerens tyggegymmi" på! Og hvorfor så det? Da jeg kun manglede at sy få blokke på min Harmoni, tænkte jeg, at det kunne være skønt at se, hvordan det hele så ud og få placeret blokkene rigtigt i forhold til hinanden. Da pap jo ikke kan hænge fast på min designvæg (og den faktisk heller ikke er bred nok) måtte jeg jo hitte på noget andet... Og så kom jeg på "tyggegummi". Det klistre rimelig godt og sætter ingen mærker. Ind imellem har vi om aftenen siddet i sofaen og hørt hyggelige lyde fra lapperiet, når "tyggegummiet" gav op og blokke faldt ned, men efter en omgang æltning kunne det bruges lidt igen. Nu er Harmonien taget ned, jeg er ved at sy de allersidste sømme og skabet kan blive afklistret igen.


Og "Harmonien" den bliver bare så lækker!!! Men der går jo lang tid endnu, inden jeg kan vise den her.

Maria

tirsdag den 16. marts 2010

Usynlig lynlås!

Ja, hvad er nu det for noget?!

Jo altså, Julie skal lave modeopvisning i SFO og hvad er bedre end at have  på, end en kjole ens mor har syet. Så langt så godt, men så var det bare lidt det, at vi havde misforstået hinanden. Jeg troede, at den skulle være klar om et par uger, men det var altså imorgen.

Så er der jo kun et at gøre:
Mandag aften fandt vi model og stof på "Stof og stil" hjemmeside og så kørte jeg derud her til formiddag.


Tre timer senere er kjolen klar, datteren glad og jeg har syet en usynlig lynlås i! Det gør jeg gerne igen.

Maria

lørdag den 13. marts 2010

Dobblet op

Jeg har fået en hel del forespørgsler på mønster/vejledning på bløde sybokse. Det kan jeg ikke give, da mønsteret er Lise Bergenes og bogen "Lapper stort og smått" som mønsteret er i, er udsolgt fra forlaget. Og så er godt råd jo dyre eller er de? Nej, faktisk ikke denne ene gang!

Helt tilfældigt havde jeg bestilt denne bog på biblioteket for laang tid siden. I bogen er stort set - om ikke -alle mønstre fra den anden bog og dermed også mønsteret på "Blød syboks". Og så en hel masse andre mønstre.

Den kan købes her for 90 kr og det er incl. porto! Jeg køber stort set alle mine engelske/amerikanske/japanske patchworkbøger her og det fungere upåklageligt!

Maria - der er noget brugt oven på en super godt kursus!

Klar!


Så er der pakket og jeg er klar til at afholde kursus i maskinquiltning hos Helene Juul Design i dag.
Jeg har været i alle gemmerne, i sofaerne og hos min mor for at finde modeller med forskellige quilteteknikker. Der er pakket bøger, alt muligt (u)undværligt grej til quiltning, materiale til udlevering og lidt andet godt.
Glæder mig til at komme afsted og lege med mine kursister en hel eftermiddag!

Maria

Nå ja, så har jeg også pakket en ny blød syboks, som er syet i en lidt speciel anledning.

fredag den 12. marts 2010

Endelig kom det!


Årets første nummer af Kludemagasinet! I dette nummer er der indstik om Dansk Patchwork Forenings træf, og det er jo altid spændende at se, om der er noget der kan friste mig.
Men faktisk var det mønsteret på mine sort/hvide dækkeservietter med applikerede blomster, jeg var mest spændt på at se! Ser det ordentligt ud? Er billeder/illustrationer sat rigtigt op? Er billederne fine? Og som altid bliver jeg glad, for det er jo professionelle folk der sætter bladet op og de har styr på det! Dejligt!


Dagen har også budt på en tur til Butik Himmelblå.


Stof til kanter og hemmeligheder på min Harmoni!

Lidt småting og 2 m thermolam, som jeg bruger i alle tasker, punge, sybokse, kurve mv. Det er lidt stift, giver et godt quiltet look og er super nemt at arbejde med.

Og så tre stykker balistof, så farverækken her kunne blive helt perfekt. Jeg havde allerede 12 stykker stof, jeg købt på udsalg hos Bøgelund Patchwork, sidste jeg var nede hos Karina.


Jeg har brugt det forreste  blomstrede stof og den skønne Valdani perlebomuld (kan næsten ikke ses) somudgangspunkt. Begge dele fra Helene Juul Design. Stof til stitcheryer er også købt, så nu mangler jeg kun... tid!

Maria

torsdag den 11. marts 2010

Hul i hovedet eller hul i jorden?

De sidste to dage har min mand været på kursus, fordi han blev fyret for 1½ måned siden. Kurset var ikke et kompetence udvidende kursus, men et kursus i at skrive ansøgninger.

Nu er det sådan, at han er fyret på grund af vejret, at der er mere end rigeligt med arbejde i firmaet men, at det jo bare ikke er til at støbe, grave, lave belægning, når jorden er frossen (og dækket af sne). Og så bliver man jo fyret. Så selv om det bare var midlertidigt, skulle han på kursus - det står der nemlig i loven!

Ingen tvivl om at princippet er godt, men jeg syntes nu altså, der må være grænser!
Min mand har ikke været arbejdsløs i hele sig liv (altså bortset fra enkelte korte vinterfyringer) og han har altså heller aldrig skrevet nogen ansøgninger - det gør man bare ikke i den branche. Der får man jobs ved at møde op, ved at kende nogen, ved at blive head hunted... og det har aldrig været et problem.

Han har været ansat i firmaet i knap 10 år og derudover skal han starte på arbejde på tirsdag, hvis vejrudsigten altså holdet!

Men dette ændrede altså ikke på, at han ifølge lovgivningen skulle på kursus og det kan man bare ikke gradbøje i nogen retninger.

Det syntes jeg simpelthen er hul i hovedet. De ressourcer kunne have været bruge meget bedre!

Nå, men manden har haft nogle hyggelige dage, og da han idag skulle til samtale med en jobkonsulent, hvor der skulle udarbejdes en handlingsplan, syntes hun nu alligevel, at det var lige i overkanten!
Og der var de da enige!

Maria

onsdag den 10. marts 2010

Lukkekant ved 60 graders hjørner

Denne tutorial er til dig der tidligere har syet lukkekanter og er fortrolig med dette. Derfor går jeg ikke helt i detaljen...

Sådan syede jeg lukkekant på løberen af 6-kanter:

Strimler skåret med trådretningen på 2" (skær dem 6 x din sømrumsbredde + lidt til). Jeg valgte at lave dem lidt smallere end vanligt, da jeg tænkte, at det ville gøre det nemmere at komme ind i hjørnerne. Jeg undlod at sy dem sammen til en lang strimmel, for at undgå at få en samling i et hjørne. I stedet syede jeg bare en ny strimmel på den gamle, så det passede med næste hjørne.
Jeg plejer at skære en quilt ren inden jeg montere kullekant, men det har jeg altså ikke gjort her.

Sy en strimlen fast på en langside. Stop og hæft lige før sammensyningen (af sekskanten).


Fold strimlen op, så den rå kant ligger i lige linje med ydersiden af quilten.


Fold den derefter lige ned, så den kommer til at flugte yderste kant. Sæt gerne en nål i for at have hold på strimlen. Her skal der være et læg af stof, da det skal kunne bukkes rundt om hjørnet til sidst.


Sy nu helt ude fra spidsen af hjørnet - husk at hæfte - og ned langs yderkanten.


Inden du når det indadvendte hjørne er det godt at markere sammensyningerne (af sekskanten) i kanten med en nål, så du har et pejlemærke at sy efter. Der må ikke syet over sømmene!


Når du har syet ned til markeringsnålen, løftes trykfoden og quilten drejes, så trykfodskanten og lukkekantstrimlen kommer til at følge den "ny" yderside.


Det er lidt svært at få strimlen til at arbejde med, da den jo er for kort så længe den ligger ind over stoffet. Sørg for at holde på den med en knappenål, stiletto eller lignende, så yderkanten af strimlen ikke smutter ind under nålen.
Når der ligger korrekt, sænkes trykfoden og der syes videre til næste hjørne...


Klip nu quilten ren, hvis dette ikke allerede er gjort.
Når lukkekanten er syet på hele vejen rundt kan den med fordel først fingerpresses og derefter presses let med et strygejern, så den får en pæn ensartet fold op mod sømmen.
Sy den til på bagsiden med usynlige sting. Det indadvendte hjørne vil af sig selv lægge sig rigtig pænt, når det er syet med denne teknik.


God fornøjelse!

Maria


Til sidst som lovet et billede af quiltningen af løberen...

mandag den 8. marts 2010

Babuska eller bag in box?

Nu har det igen taget lidt overhånd for mig! Denne gang er det de der skønne sybokse...


4 stk med et kvadrat på hhv. 6", 8", 10" og 12½ " som udgangspunkt. Overvejer om jeg skal forsøge mig med en på 4" også... bare sådan for sportens skyld!

Torsdag aften snakkede jeg med Pia , og da hun ytrede, at hun manglede en boks til sytråd, syede jeg straks en til hende også.

Foreløbig er der kommet 7 sybokse ud af min honey bun og der er stadig lidt stof tilbage, men det mindst spændende naturligvis. Men, men, men sybokse skal det blive til, når jeg har fået købt mig et nyt lager af thermolam (mit mellemfoer), for nu er jeg løbet tør.

Maria

fredag den 5. marts 2010

Aftenpost!!!

Tænk, for 5 minutter siden slog det mig, at vi slet ikke havde tømt postkassen idag - og at jeg tidligere på ugen havde fået en "Vi har sendt deres bog" mail fra Amazone.co.uk. Så kan det nok være at jeg kom hurtigt ned at alle trapperne og (knap så) hurtigt op igen...


Og nu over i min ynglingsstol... Godnat!

Maria

torsdag den 4. marts 2010

Mon jeg laver noget???

Ja, men det meste er Harmoni, syet over pap og meget hemmeligt... Det gode ved det er, at det kan tages med på altanen, så jeg kan få lidt farve i kinderne, mens jeg syr!


Men så her til aften kaldte min nysynede symaskine så meget, at jeg ikke kunne overhøre det. Jeg har en plan om, at jeg skal bruge hele den honey bun, jeg tog hul på til sybokse til min mor, til endnu flere sybokse...
Og efter som der er 40 strimler i fuld stofbredde x 1½ inch er der nogle bokse igen. Jeg er spændt på, om det bliver strimlerne eller den ene yard matchende stof jeg bruger til foer, der slipper op først?

På billedet ses aftenens høst indtil nu... Og ja, det er mit såkaldte "skærebord" der anes nedenunder! Som jeg dog roder!!!

Maria